Ini 10 syarikat terkenal dari Malaysia yang jadi sebutan antarabangsa yang buat rakyat Malaysia bangga

Ini 10 syarikat terkenal dari Malaysia yang jadi sebutan antarabangsa yang buat rakyat Malaysia bangga. 10. Kumpulan Genting (RM37.38 bilion)

Ia telah ditubuhkan oleh usahawan Malaysia Allahyarham Tan Sri Lim Goh Tong pada April 1965, yang mempunyai visi resort gunung yang boleh dicapai oleh semua rakyat Malaysia.

Juga dikenali sebagai “tempat peranginan tanah tinggi yang dikunjungi ramai keluarga untuk percutian mereka

Ini 10 syarikat terkenal dari Malaysia yang jadi sebutan antarabangsa yang buat rakyat Malaysia bangga

kerana terdapat taman tema dan lebih sejuk daripada bandar yang biasanya panas dan lembap”. Pada nota yang lebih seperti perniagaan,

Kumpulan terdiri daripada empat entiti tersenarai, iaitu Genting Malaysia Berhad, Genting Plantations Berhad, Genting Singapore Plc dan Genting Hong Kong Limited.

Genting Highlands

Dengan paras pasaran RM37.38 bilion, jumlah aset bernilai anggaran RM66 bilion dan harga semasa sesaham RM9.92, Kumpulan Genting berada di tempat ke-725 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” oleh Forbes.

9. Petronas Gas Berhad (RM46.50 bilion)

Petronas

Syarikat induk utama Petronas telah diwujudkan pada Ogos 1974 oleh kerajaan Malaysia untuk menegaskan hak negara ke atas penggunaan sumber asli Malaysia sendiri. PETRONAS (yang bermaksud Petroliam Nasional) telah berkembang daripada asasnya kepada status semasanya sebagai syarikat minyak dan gas bersepadu multinasional yang berurusan dengan pelbagai aktiviti berasaskan petroleum.

Ini adalah salah satu cawangan (juga dikenali sebagai PETGAS) yang terlibat dalam proses “pencairan, penghantaran, pemasaran dan perdagangan gas asli cecair (LNG) dan gas”.

Mempunyai modal pasaran RM46.50 bilion serta jumlah aset bernilai kira-kira RM14 bilion dan hasil dividen sebanyak 1.27% (harga semasa sesaham pada RM23.30) telah menjadikan Petronas Gas Berhad tempat ke-1450 di Forbes ‘ Senarai “Syarikat Awam Terbesar di Dunia”.

8. Maxis Berhad (RM52.01 bilion)

Menara Maxis di Kuala Lumpur

Sebagai satu-satunya penyedia perkhidmatan komunikasi bersepadu di Malaysia, Maxis Communications kononnya sentiasa berada di barisan hadapan teknologi sejak penubuhannya pada tahun 1995.

Sebutkan perkataan “Hotlink” dan ramai, jika tidak semua, rakyat Malaysia akan serta-merta memahami apa yang anda maksudkan! Pelan mudah alih prabayar yang diperkenalkan pada tahun 1999 oleh Maxis Communications, ia mendapat populariti dengan pantas dan kini merangkumi tiga perempat daripada jumlah pelanggannya (iaitu kira-kira 10.5 juta pengguna).

Syarikat itu mempunyai had pasaran RM52.01 bilion, harga semasa sesaham RM6.90 serta jumlah nilai aset bernilai kira-kira RM18 bilion yang meletakkan Maxis di tempat ke-1260 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” Forbes .

7. Kumpulan Petronas Chemicals (RM54.40 bilion)
Bahan Kimia Petronas

Petronas Chemicals Group (PCG) ialah pengeluar bahan kimia bersepadu yang bermula pada 1985 dan beroperasi dalam tiga segmen utama yang dijual di dalam dan di luar negara: olefin dan derivatif, baja dan metanol, serta bahan kimia lain.

Mengemudi ialah Dr Abd Hapiz bin Abdullah, yang bertanggungjawab ke atas tiga kemudahan pengeluaran utama perbadanan itu di Gurun, Bintulu dan Labuan.

Petronas Chemicals mempunyai paras pasaran RM54.40 bilion, jumlah aset bernilai RM26 bilion dan harga semasa sesaham RM6.68, meletakkannya di tempat ke-941 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” Forbes.

6. Axiata Group Berhad (RM55.37 bilion)

Axiata

s one of the largest Asia telecommunications companies, it was formerly known as TM International Berhad (TMI) since June 1992. Syarikat ini kemudiannya disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad selepas ia berpecah daripada syarikat induk Telekom Malaysia Berhad ( TM) pada tahun 2008.

Ia kemudiannya diberi nama dan logo baharu pada April 2009 berikutan latihan penjenamaan semula, dan kini dikenali sebagai Axiata, dengan anak syarikat dan syarikat bersekutu mudah alih di pelbagai negara seperti M1 di Singapura, XL di Indonesia dan Dialog di Sri Lanka. Ketua Pegawai Eksekutif sekarang ialah Dato’ Sri Jamaludin Ibrahim.

Dengan paras pasaran RM55.37 bilion, jumlah aset bernilai kira-kira RM43 bilion dan harga semasa sesaham RM6.49, Axiata telah memperoleh tempat ke-807 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” Forbes.

5. Sime Darby Berhad (RM55.85 bilion)

Ibu Pejabat Sime Darby di Kuala Lumpur

Dengan 5 sektor teras seperti namanya (perladangan, hartanah, perindustrian, motor, serta tenaga dan utiliti), Sime Darby seterusnya menjadi salah satu syarikat multinasional terpelbagai terkemuka di Malaysia, dengan Tan Sri Mohd Bakke Salleh menerajui.

Penggabungan antara tiga syarikat penting pada tahun 2007 membentuk apa yang kini dikenali sebagai Sime Darby: Guthrie & Co. (ditubuhkan pada tahun 1821 oleh Alexander Guthrie), Harrisons & Crosfield (ditubuhkan pada tahun 1844 oleh Daniel dan Smith Harrison dan rakan mereka Joseph Crosfield) sebagai serta Sime, Darby & Co. (ditubuhkan pada 1910 oleh William Sime, Henry d’Esterre Darby dan Herbert Mitford Darby).

Mempunyai modal pasaran RM55.85 bilion, jumlah aset RM49 bilion dan harga semasa sesaham RM9.20 meletakkan Sime Darby Berhad di tempat ke-542 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” oleh Forbes.

4. Kumpulan CIMB (RM58.18 bilion)

Menara CIMB di Kuala Lumpur

Dengan pelbagai entiti korporat di bawah Kumpulan utama seperti CIMB Investment Bank, CIMB Islamic dan CIMB Securities International, nama perbadanan ini adalah singkatan kepada “Commerce International Merchant Bankers Berhad”.

Pada Januari 2003, ia telah disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur yang hanya bertahan selama tiga tahun, di mana CIMB berjaya menyampaikan pulangan kira-kira 340% kepada para pemegang sahamnya.

freemalaysiatoday.com
Paras pasaran CIMB ialah RM58.18 bilion, jumlah asetnya bernilai kira-kira RM370 bilion dan hasil dividen ditetapkan pada 3.35% (harga semasa sesaham ialah RM7.64), meletakkannya di tempat ke-467 dalam ”World’s Senarai Syarikat Awam Terbesar” oleh Forbes.

3. Public Bank Berhad (RM67.46 bilion)

Menara Public Bank di Kuala Lumpur

Sebuah bank terkenal dengan reputasi sebagai “perbadanan bukan berkaitan kerajaan terbesar di Malaysia”, Public Bank telah diasaskan oleh Tan Sri Dr. Teh Hong Piow pada Ogos 1966 yang mempunyai visi untuk berkonsepkan “bank untuk orang ramai”.

Dengan keupayaan untuk memberikan keuntungan yang kukuh dan konsisten dalam tempoh 46 tahun yang lalu, mereka mampu berkembang dengan pesat sehingga kedudukan semasa mereka sebagai kumpulan perbankan terulung. Terdapat sejumlah 377 cawangan di seluruh dunia dan Ketua Pegawai Eksekutif semasa ialah Tan Sri Tay Ah Lek.

Mempunyai modal pasaran RM67.46 bilion, jumlah aset kira-kira RM275 bilion serta harga semasa sesaham RM19.00 meletakkan Public Bank di tempat ke-594 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” Forbes.

2. Tenaga Nasional Berhad (RM67.50 bilion)
bangunan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Menjadi syarikat utiliti elektrik terbesar di Malaysia bermakna TNB ditugaskan untuk menangani “penjanaan, penghantaran, pengedaran dan penjualan elektrik”. TNB boleh menjejaki akarnya sejak 1949 apabila Lembaga Elektrik Pusat ditubuhkan tetapi kemudiannya dinamakan semula sebagai Lembaga Elektrik Negara Negeri-Negeri Malaya (NEB).

Menjelang 1990, ia telah menjadi sebuah syarikat swasta milik penuh kerajaan dan diberi nama Tenaga Nasional Berhad. Kini menerajui Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd.

TNB mempunyai paras pasaran RM67.50 bilion, kira-kira RM99 bilion jumlah aset dan harga semasa sesaham RM11.92, menjadikannya tempat ke-516 dalam senarai “Syarikat Awam Terbesar Dunia” oleh Forbes.

1. Maybank (RM85.10 bilion)

Menara Maybank di Kuala Lumpur

Adakah mengejutkan sesiapa sahaja bahawa syarikat Malaysia yang menduduki tempat nombor satu dalam senarai ini ialah Maybank (nama dagangan: Malayan Banking Berhad). Ditubuhkan pada 1960, taikun perniagaan Malaysia Khoo Teck Puat bersama beberapa rakan kongsi lain memutuskan untuk membentuk sebuah bank di Kuala Lumpur, yang berkembang pesat kepada lebih 150 cawangan dalam masa tiga tahun sahaja. Ketua Pegawai Eksekutif semasa ialah Datuk Abdul Farid Bin Alias, yang mengambil alih pada Ogos 2013.

Dengan paras pasaran RM88.10 bilion, jumlah aset kira-kira RM495 bilion dan hasil dividen sebanyak 1.30% (harga semasa sesaham ialah RM10.02), Maybank kini menduduki tempat ke-332 dalam Forbes “World’s Biggest Public senarai syarikat.

BACA:

“Aku tinggalkan isteri dengan mak aku yang lumpuh, tiba-tiba anak sulong cerita apa yang nenek dia buat kat isteri aku masa aku kerja”

Kenapa lantai rumah kayu zaman dulu ada lubang? Bagi senang nak ‘skodeng’ ke? Rupanya..