Ikan terubuk ‘besi’, DJ radio ini kongsi cara unik makan ikan ini yang ramai tak tahu

Ikan terubuk ‘besi’, DJ radio ini kongsi cara unik makan ikan ini yang ramai tak tahu. Bercakap kepada China Press , DJ radio veteran MY FM itu berkata dia dan rakan-rakannya menempah ikan terubuk seberat 3kg yang mempunyai harga pasaran kira-kira RM1,000 beberapa hari lalu.

Dia tidak menyebut nama restoran itu dalam laporan itu.

Lim menjelaskan bahawa terdapat cara unik untuk memakan ikan itu, kerana, tidak seperti ikan lain, ia tidak boleh dihancurkan selepas ditangkap.

Oleh itu, beliau berkata keseluruhan ikan perlu dikukus dengan air tanpa menambah setitik perencah , bagi memenuhi rasa manis semulajadinya.

Ikan terubuk 'besi', DJ radio ini kongsi cara unik makan ikan ini yang ramai tak tahu

“Selepas ikan dikukus dan dihidangkan, kami melihat kepingan logam pertama apabila kami menghirisnya. Dan saya berkata, ‘Wah! Ikan ini tidak ditangkap oleh pukat, ia telah diikat’,” ingat Lim.

Susulan itu, beliau berkata pihaknya akhirnya menemui kira-kira 10 kepingan logam lain yang tersembunyi di dalam perut ikan itu. Mereka membuat kesimpulan bahawa ia adalah satu helah yang jelas oleh peniaga untuk menaikkan berat ikan.

” Lebih besar ikan terubuk, lagi sedap rasanya. Oleh itu, harga seunit akan berbeza untuk setiap tambahan 1kg ,” kata DJ yang juga pelakon dalam banyak filem tempatan termasuk yang kini berada di pawagam berjudul What ! A Heist .

Dia menganggarkan kepingan logam yang tidak bertutup itu seberat kira-kira 400g. Ia menjadikan ikan terubuk asal dalam kurungan harga 2kg menjadi seberat 3kg, yang akhirnya meningkatkan harga jualannya .

Di sebalik penemuan itu, Lim dan rakan-rakannya memutuskan untuk memakan ikan itu selepas mengesahkan kepingan logam itu tidak berkarat, justeru ia selamat untuk dimakan.

“Selepas kejadian ini, ia membuka mata saya dan menyedarkan saya bahawa orang ramai akan menggunakan kaedah ini untuk menambah berat ikan ,” katanya.

Pada November 2020, Lim berkongsi video di laman Facebooknya yang menunjukkan cara ikan terubuk dimakan.

Jelasnya, ikan itu tidak dihancurkan selepas ditangkap dan perlu dikukus kira-kira dua jam tanpa dibersihkan dan diberi perasa .

Video berdurasi hampir satu minit itu menunjukkan proses menyah tulang ikan di meja makan oleh seorang pekerja, yang disifatkan Lim sebagai pakar.

BACA:

Brother Grab dedah dapat hampir RM20K seminggu bawa grab

Patutlah laku keras, rupanya plaster luka jadi pelaris kuey teow goreng kedai makan di Bkt Bintang