Ibu pejabat Hyundai Wilayah Asia Pasifik di Malaysia bakal ditutup, pindah ke Indonesia

Tidak ramai tahu tentang perkara ini, tetapi Hyundai Motor Corporation (tiada kaitan dengan Hyundai Sime Darby Motors) mempunyai ibu pejabat rasmi di Malaysia. Terletak di Mutiara Damansara, (di sebelah pengedar Volvo Ingress Swede Automobile) adalah bangunan yang menempatkan Hyundai Training Academy (HTA). Ia juga berfungsi sebagai ibu pejabat wilayah Asia Pasifik Hyundai.

Dibuka pada tahun 2015, pasukan Malaysia di pusat latihan seluas 17,965 kaki persegi dan pejabat serantau memberikan sokongan, termasuk latihan penjualan dan selepas penjualan kepada rakan sekutu Hyundai di 32 negara serata rantau Asia Pasifik.

Ini juga menjelaskan mengapa banyak model pandu kiri seperti Genesis dan Hyundai lain yang tidak dijual di Malaysia kadang-kadang dilihat di sekitar kawasan Mutiara Damansara (kereta ini perlu diisi minyak dan dibersihkan juga).

Hari ini, kami menerima berita bahawa Hyundai Training Academy akan ditutup pada akhir tahun ini dan pindah ke Indonesia. Berita ini merupakan tamparan hebat kepada cita-cita Malaysia untuk menjadi hab automotif serantau untuk Asia Tenggara.

Sebilangan besar kakitangan Malaysia yang bekerja di sana telah pun diberhentikan. Kakitangan lain akan meninggalkan jawatan mereka setelah penyerahan kepada pasukan Indonesia selesai. Penyerahan ini akan dilakukan secara berperingkat, dan dijangka selesai pada akhir tahun ini.

Seperti kami sebut pada awal rencana ini, Hyundai Training Academy dimiliki secara langsung oleh Hyundai Motor Company – tiada kaitan dengan pengedar tempatan Hyundai Sime-Darby Motors (HSDM). Bagi pengedar HSDM dan Hyundai, penjualan kereta akan tetap beroperasi seperti biasa.

Walaupun terdapat banyak perbincangan mengenai kenderaan generasi akan datang (NxGV), Automated and Autonomous Connected Vehicle (AACV), Energy Efficient Vehicle (EEV), dan banyak lagi akronim abjad dalam Dasar Automotif Nasional 2020, banyak pengeluar berhenti mencurahkan lebih banyak wang masuk ke Malaysia, dan Indonesia adalah negara yang diinginkan oleh setiap pengeluar kenderaan sekarang.

Ini kerana Presiden Jokowi komited untuk mempromosikan kenderaan elektrik – fokus terkini bagi banyak pengeluar kereta.

Hyundai telah mengesahkan bahawa ia akan melabur RM 4.02 billion (USD 1.55 billion) di Indonesia hingga tahun 2030. Pelaburan itu merangkumi kilang yang mampu menghasilkan 150,000 kereta setahun (dapat dinaikkan hingga 250,000) di Bekasi, sebelah timur Jakarta. Produksi akan bermula akhir tahun ini.

Dengan Indonesia kini menjadi pusat pengeluaran Hyundai untuk Asia Tenggara, agak logik bagi Hyundai untuk memindahkan pejabat dan pusat latihan wilayahnya ke Jakarta.

Selain Hyundai, Toyota juga akan melabur RM 8.04 bilion (USD 2 bilion) di Indonesia bermula tahun ini sehingga 2023 untuk membangunkan kenderaan hibrid dan elektrik di sana.

“Kerana kerajaan Indonesia sudah memiliki peta pengembangan kendaraan elektrik, Toyota menganggap Indonesia sebagai destinasi pelaburan EV utama,” kata presiden Toyota Akio Toyoda pada bulan Jun 2019 dalam pengumuman bersama dengan kerajaan Indonesia.

Pengilang bateri China CATL, pembekal bateri voltan tinggi terbesar di dunia untuk kenderaan elektrik akan melabur RM 20.09 bilion (USD 5 bilion) untuk membina kilang bateri di Indonesia pada tahun 2024. Sementara LG Chem pula hampir menandatangani perjanjian dan juga loji bateri bernilai RM 39.37 bilion (USD 9.8 bilion).

Panasonic bersama-sama dengan Honda sedang melakukan percubaan di Indonesia untuk mengumpulkan data bateri mudah alih yang boleh buka dan pasang untuk motosikal elektrik.

CATL, LG Chem, dan Panasonic adalah tiga pengeluar bateri terbesar untuk kenderaan elektrik dan hibrid.

Grab yang bermula di Malaysia sebelum pindah ke Singapura, kini melancarkan perkhidmatan kenderaan elektriknya di Indonesia. Pada tahun 2019, ia mengumumkan Peta Jalan Ekosistem Kenderaan Elektrik dengan Pejabat Kementerian Penyelaras Urusan Maritim dan Pelaburan Indonesia.

Berita penuh : https://www.wapcar.my/bm/hyundai-bakal-tutup-ibu-pejabat-wilayah-asia-pasifik-di-malaysia-pindah-ke-indonesia-22145