Ibu meninggal dunia lepas ajar anak yang sakit tenat bersyahadah, rupanya dia ucap syahadah untuk dirinya sendiri

Jawapan kepada ajal dan maut seseorang itu hanya Allah SWT sahaja yang tahu…

Mungkin perumpamaan ini tepat sekali menggambar situasi seorang individu yang kehilangan ibu tercinta selepas dirinya pulih daripada sakit.

Diceritakan oleh seorang doktor menerusi platform X, kisah tersebut bermula ketika si anak mengalami masalah sesak nafas dan dikejarkan ke hospital.

Ibu meninggal dunia lepas ajar anak yang sakit tenat bersyahadah, rupanya dia ucap syahadah untuk dirinya sendiri

“Salah seorang pesakit saya pengsan di klinik beberapa hari lalu. Dia datang dengan keadaan tidak cukup nafas, paru-parunya ketat dan dalam beberapa minit, dia tumbang. Kami teruskan dengan CPR untuk 10 minit.

“Ketika sedang melakukan CPR, kami minta ibunya untuk mengajar si anak mengucap dua kalimah syahadah.

Si ibu dengan segera duduk dan membaca syahadah berulang kali ke telingan anaknya,” tulis doktor berkenaan.

Selepas 10 minit, ambulans tiba dan pesakit dibawa ke hospital berdekatan dengan CPR masih diteruskan. Menurut doktor berkenaan, pesakit selamat dan kini berada di ICU.

“Tapi malangnya, si ibu yang menemani anak mengalami serangan jantung ketika si anak berada di zon merah.

Dia tumbang di kawasan hospital. Mereka cuba lakukan CPR, tetapi tidak berjaya. Innalillah.

“Apabila fikir semula, salah satu kata-kata akhir si ibu di dunia adalah mengajar anaknya syahadah. Tanpa dia sedar, syahadah yang dibaca adalah untuk dirinya.

“Semoga Allah rahmati roh mak cik dan tempatkan mak cik dalam kalangan orang beriman. Semoga anak mak cik sembuh dengan baik,” tutup lelaki itu.

BACA: “Semasa suami bersiap untuk ketempat kerja, aku tergerak hati untuk guna phone dia snap photo anak bongsuku, Terkejut aku message di FB penuh dengan..”