Honda HRV baru lebih ramai peminat dari Civic, ramai terpaksa tunggu lama

Honda HRV baru lebih ramai peminat dari Civic, ramai terpaksa tunggu lama. Honda Malaysia telah mula menganjurkan pratonton Honda HR-V 2022 serba baharu di beberapa pengedar sejak minggu lalu.

Berdasarkan pemerhatian awal, SUV segmen B baharu itu kini dalam perjalanan untuk menjadi model yang sangat popular, sama seperti model generasi terdahulu.

Menurut beberapa pengedar yang ditemuramah, minat untuk Honda HR-V 2022 serba baharu adalah sangat menggalakkan.

Malah, ada yang berani mengatakan bahawa minat terhadap SUV ini melangkaui satu lagi model popular, Honda Civic FE.

Apa yang lebih menarik lagi, Honda Malaysia masih belum mengumumkan harga Honda HR-V 2022 serba baharu.

Dalam artikel terdahulu kami, ramalan harga Honda HR-V serba baharu boleh meningkat sekitar 5 hingga 10 peratus, bergantung kepada varian. Juga atas faktor pengecualian cukai jalan SST yang akan ditamatkan.

Melihat betapa popularnya Honda HR-V 2022 serba baharu, pembeli dijangka perlu memiliki kesabaran yang tinggi untuk tempoh menunggu yang lama, mungkin sehingga 6 bulan – terutamanya untuk varian teratas, Honda HR-V 1.5 RS.

Memandangkan Honda HR-V 2022 serba baharu masih belum dilancarkan secara rasmi di Malaysia, Honda masih belum mendedahkan jumlah tempahan yang diterima untuk model baharu itu, tetapi pastinya ia akan meningkat lebih cepat daripada jangkaan.

Tempahan untuk crossover segmen B baharu telah dibuka semenjak minggu lepas.

Honda HRV baru lebih ramai peminat dari Civic, ramai terpaksa tunggu lama

Dari segi trenkuasa, Honda HR-V 2022 serba baharu akan ditawarkan dalam 3 unit enjin 1.5 liter yang berbeza.

Yang pertama ialah unit beraspirasi semula jadi (121 PS, 145 Nm), satu unit pengecas turbo (177 PS, 240 Nm), serta satu lagi enjin hibrid petrol-elektrik (131 PS, 253 Nm).

Tambahan pula, seperti model jenis badan yang lebih kecil, City sedan dan City Hatchback, Honda HR-V serba baharu juga akan menerima set lengkap ADAS Honda Sensing – sesuatu yang tidak ditawarkan pada model generasi terdahulu.

Kali ini, Honda Sensing adalah standard, untuk kesemua varian.

Ciri kelengkapan standard lain yang perlu diberi perhatian bagi Honda HR-V serba baharu termasuk lampu depan LED, brek letak kereta elektronik dengan Auto Brake Hold, corong pendingin hawa belakang dan skrin infotainment 8-inci dengan sokongan Android Auto dan Apple CarPlay.

Jika anda berminat, singgah di pengedar Honda terdekat anda untuk melihat model tersebut. Semak jadual di bawah dan buat temujanji sebelum tiba di bilik pameran.

BACA:

Honda CR-V versi baharu pula bocor di media sosial, hampir sama bentuk HR-V

Honda dan Toyota berubah jadi ‘ais’ bila tiba di Russia

Honda pindah kilang bernilai RM1.49 billion dari India ke Indonesia