Hanya kerana tweet berkaitan politik, Elon Musk rugi 12 Billion USD

Hanya kerana tweet berkaitan politik Elon Musk rugi 12 Billion USD

Hanya kerana tweet berkaitan politik, Elon Musk rugi 12 Billion USD. Elon Musk menghabiskan 18 Mei di Twitter Inc, mengumumkan peralihan politiknya daripada Demokrat kepada Republikan, membuang ESG dan membalas kepada beberapa pengguna laman web media sosial yang dia bersetuju untuk membeli.

Sementara itu, Tesla Inc merosot ke paras paling rendah tahun ini, menghapuskan AS$12.3bil (RM54.18bil) daripada kekayaannya, manakala Twitter melanjutkan penurunannya. Semua diberitahu, Musk telah kerugian AS$49bil (RM215.84bil) sejak melancarkan bidaannya untuk Twitter bulan lepas, sebahagiannya apabila pasaran yang lebih luas jatuh dan beberapa pelabur dalam Tesla semakin bimbang tentang bagaimana dia akan membiayai tawarannya untuk media sosial. gergasi.

Musk, 50, kekal sebagai orang terkaya di dunia, dengan kekayaan AS$209.9bil (RM924.58bil), menurut Bloomberg Billionaires Index. Dia telah mengurangkan kekayaannya sebanyak AS$60.4bil (RM266.05bil) tahun ini, mengekori hanya Changpeng Zhao dari Binance, yang susut AS$81bil (RM356.79bil) dan kejatuhan AS$62bil (RM273.10bil) Jeff Bezos.

Musk semakin lantang sejak melancarkan tawaran AS$44bil (RM193.81bil) untuk Twitter. Hari Rabu tidak terkecuali.

Hanya kerana tweet berkaitan politik, Elon Musk rugi 12 Billion USD

Dia tweet bahawa ESG adalah “penipuan” selepas Tesla kehilangan tempatnya pada indeks S&P Global yang menjejaki syarikat pada standard alam sekitar, sosial dan tadbir urus mereka. Dia juga meramalkan bahawa “serangan politik” ke atasnya akan “meningkat secara mendadak dalam beberapa bulan akan datang”.

Melarikan diri daripada perangkap inflasi gaya hidup
Dalam tweet berasingan, Musk berkata dia telah menyokong Demokrat pada masa lalu kerana “mereka (kebanyakannya) parti kebaikan”, tetapi kini telah mengubah fikirannya.

“Mereka telah menjadi parti perpecahan & kebencian, jadi saya tidak boleh lagi menyokong mereka dan akan mengundi Republikan,” katanya.

BACA:

Pelajar didenda lari sambil pakai pelitup muka, akhirnya terpaksa dikejarkan ke hospital

Telaga siap, air tak ada : Husam persoal projek RM140 juta AKSB

CATEGORIES