Had masa 2 jam dalam premis kini dipantau oleh MySejahtera

Had masa maksimum dua jam bagi pelanggan di premis peruncitan akan dipantau menerusi aplikasi MySejahtera, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Alexander Nanta Linggi.

Beliau berkata, aplikasi MySejahtera akan menunjukkan rekod masa masuk secara tepat dan ini akan memudahkan anggota Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mahupun pihak premis membuat pemantauan jika perlu.

Had maksimum dua jam untuk pelanggan di premis peruncitan, termasuk pusat beli-belah diumumkan semalam.

Pemilik premis turut diarah mengehadkan jumlah pelanggan pada satu-satu masa mengikut keluasan premis dengan penetapan satu orang bagi setiap empat meter persegi.

Penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) itu adalah susulan pengumuman pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 yang akan berkuat kuasa esok.

“KPDNHEP turut memohon pemilik premis untuk menggunakan kaedah masing-masing bagi mematuhi SOP, dengan mengingatkan pelanggan agar mengikuti arahan dua jam ini,” katanya pada sidang media secara maya hari ini.

Beliau berkata, pegawai penguatkuasa KPDNHEP dengan kerjasama pemilik premis akan turut memantau tempat tumpuan yang dikenal pasti secara rawak untuk memastikan rakyat mematuhi SOP berkenaan.

Ditanya mengenai sesetengah individu yang membawa kanak-kanak ke dalam pusat beli-belah, Nanta berkata, SOP jelas mengatakan bahawa kanak-kanak “tidak digalakkan” masuk premis, bukan “tidak dibenarkan”, kerana kerajaan faham situasi rakyat.

“Contohnya, mungkin ada ibu atau bapa tunggal yang perlu membawa anak mereka bersama. Kalau boleh tinggalkan mereka dengan saudara terdekat, boleh berbuat demikian dan elakkan bawa masuk premis,” katanya.

Nanta dalam pada itu berkata, “dine-in” dalam kenderaan tidak dibenarkan, namun tiada SOP berkenaan aktiviti terbabit.

Menurutnya, idea menikmati makanan dalam kenderaan bersama keluarga mungkin timbul kerana larangan “dine-in’ dalam premis akibat PKP namun buat masa ini, tiada keputusan baharu mengenainya dibuat.

Menurut laporan yang disiarkan dalam talian hari ini, premis makanan yang menyediakan perkhidmatan “dine-in” dalam kereta melanggar SOP dan tindakan kompaun boleh dikenakan ke atas pengusaha premis yang menyediakan perkhidmatan sedemikian.

Laporan itu memetik Pesuruhjaya Polis Sarawak, Aidi Ismail sebagai berkata, sebuah premis makanan di Miri dikompaun pada Jumaat kerana menyediakan perkhidmatan tersebut.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/05/24/mysejahtera-pantau-had-2-jam-pelanggan-dalam-premis/