Guna RFID tanpa lekatkan di kereta bakal berdepan risiko di ‘blacklist’

Guna RFID tanpa lekatkan di kereta bakal berdepan risiko di ‘blacklist’. Pelaksanaan Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di laluan Juru, Pulau Pinang hingga Skudai, Johor Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) bermula malam semalam mengundang pelbagai reaksi positif dan negatif.

Baru-baru ini pengguna TikTok @zai_nqz8087 berkongsi pengalamannya menggunakan taq RFID tanpa melekatkan pada kenderaan.

Video tersebut menunjukkan pemandu tersebut melalui lorong RFID manakala seorang penumpang memegang tag pada bahagian atas cermin depan dan kenderaan melepasi lorong tol dengan mudah.

“Pertama kali nak guna RFID tapi tak lekat luar cermin. Pegang manual dulu takut nak pelekat. Masa ni ketaq tak tau nak habaq, bulehka dak cara ni. Alhamdulilah lepaih,” katanya.

Sementara pada klip kedua, pengguna tersebut melekatkan RFID pada bahagian dalam cermin depan. Klip video itu menunjukkan sistem dapat mengimbas kod RFID dan melepasi tol dengan mudah.

Bagaimanapun pengguna TikTok itu menyatakan dia tidak pasti jika sistem dapat membaca pelekat RFID sekiranya cermin dipasang dengan filem haba lebih gelap.

Guna RFID tanpa lekatkan di kereta bakal berdepan risiko di ‘blacklist’ rfid tag rfid installation rfid malaysia touch n go rfid rfid fitment centre rfid reader rfid meaning rfid register rfid wallet

Perlu diingatkan, tidak melekatkan RFID pada kereta boleh menyebabkan pengguna disenarai hitam. Ini kerana ia tidak boleh dipindah milik dan tidak boleh digunakan pada kereta yang tidak didaftarkan dalam sistem.

Sebagai makluman pembaca RFID diletakkan di sebelah kiri lorong tol justeru itu pengguna perlu melekatkan pelekat RFID di sebelah kiri cermin atau lampu depan. Sebelum pemasangan, pastikan jarak 5cm dengan logam pada lokasi yang hendak dilekatkan.

Ini bagi mengelak gangguan imbasan RFID. Selain itu, jangan lekat pada lokasi yang boleh dijangkau pengelap cermin bagi mengelakkan kerosakan atau calar.

Baca Juga : Dividen KWSP 2021 : Berapa sebenarnya anda dapat, ini cara untuk membuat semakan
Sticker RFID sepatutnya diberikan secara percuma, ini sebabnya…
Walau digelar ‘monyet’, wanita ini nekad tak mahu buang tanda lahir di muka