Gempar !!! Tular video Zakir Naik diberkas pihak berkuasa India, ini penjelasannya

Gempar !!! Tular video Zakir Naik diberkas pihak berkuasa India, ini penjelasannya

Tular video Zakir Naik diberkas pihak berkuasa India, ini penjelasannya. Klip video berdurasi 2:20 minit, yang merupakan sebahagian daripada siaran Berita ABP, menjadi viral di media sosial.

Menurut klip tersebut, kerajaan Malaysia telah meluluskan ekstradisi Televengilist Islam, Zakir Naik dan dia kemungkinan akan mendarat di Mumbai ‘malam ini’ dan akan dihadapkan di hadapan mahkamah.

Kapsyen Hindi juga telah diedit dan ditumpangkan pada video viral. Kapsyen berbunyi, “Kejayaan besar bagi pemerintah Modi. Zakir Naik, yang terkenal dengan ucapannya yang provokatif dan disebut dalam beberapa kes kerana mempromosikan keganasan, akan dihantar pulang ke India oleh kerajaan Malaysia hari ini. ”

[Teks Lengkap Hindi: मोदी सरकार की बड़ी सफलता अपने भड़काऊ भाषणों से आतंकवाद को बढ़ावा देने के आरोप में नामजद ज़ाकिर नाइक को आज भारत वापस भेजेगी मलेशिया सरकार]

Beberapa pengguna juga telah tweet tuntutan serupa tetapi tanpa video. Tuntutan itu berbunyi bahawa kerajaan Malaysia telah menyerahkan Zakir Naik kepada pihak berkuasa India dan dia akan segera dibawa pulang ke India.

Zakir Naik

Tuntutan tersebut disebarkan secara besar-besaran di Twitter dan Facebook .

Pemeriksaan fakta
Perkara pertama yang kami perhatikan dalam video viral adalah logo ABP News yang lama. ABP News telah melancarkan logo baru untuk semua saluran berita pada bulan Disember 2020. Di bawah ini kami telah menambahkan gambar yang menunjukkan perbezaan antara kedua-dua logo tersebut. Ini bermaksud bahawa berita tersebut tidak boleh terkini.

Sudut kanan bawah video membawa logo halaman Facebook ‘Phir Ek Bar Modi Sarkar’. Halaman tersebut telah disiarkan sebagai viral pada 4 Julai 2018. Ia mempunyai 3.7 juta tontonan.

Kami melakukan carian kata kunci di Twitter dan mendapati bahawa APB News telah menyiarkan laporan tersebut pada 4 Julai 2018 berdasarkan “sumber”.

Laporan itu dibuat dengan latar belakang kementerian luar negeri India yang menghantar permintaan ekstradisi untuk Naik ke Malaysia.

Pada 7 Julai 2018, Naik memuat naik video di Facebook yang mengkritik pelbagai saluran berita India, termasuk ABP News, kerana menyebarkan maklumat yang salah mengenai pengekstraditannya. “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada saluran Times Now, Republic Republic, NDTV, ABP News dan pelbagai saluran berita dan surat khabar lain kerana menyiarkan berita palsu terhadap saya, dua hari sebelumnya pada 4 Julai,” katanya.

Kami menyedari bahawa sekitar 0:44 minit ke dalam video viral, seorang wartawan berita ABP mendakwa bahawa berdasarkan rayuan yang dibuat oleh pihak berkuasa India, Interpol telah mengeluarkan Notis Sudut Merah (RCN) untuk penangkapan Zakir Naik.

Kami memeriksa tuntutan tersebut dan mendapati bahawa pada April 2021, Interpol belum mengeluarkan RCN untuk Zakir Naik. Sejak 2017, setidaknya tiga kali, India telah meminta RCN pada Zakir Naik, dan Interpol telah menolak setiap permintaan berikutnya.

Berita Penuh :https://www.altnews.in/old-abp-news-broadcast-misreporting-zakir-naiks-extradition-viral-on-social-media/

Jika terlepas: Panas !!! Keberkesanan Sinovac kini jadi pertikaian?