Gempar !!! Tular video lima remaja maut kerana vaksin, KKM mulakan siasatan

Tular video lima remaja maut kerana vaksin, KKM mulakan siasatan. Kementerian Kesihatan (KKM) tampil memberi penjelasan berhubung video tular yang mendakwa lima orang remaja maut selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 di lokasi tidak dinyatakan di Perak dan Sabah.

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, KKM mengambil maklum video tular dibuat aktivis berkenaan seterusnya menjalankan siasatan terhadap kenyataan beliau.

BACA JUGA : Tukar seksyen siasatan kes dadah, 3 anggota polis didakwa terima rasuah RM10,000

“Hasil siasatan mendapati, seorang remaja perempuan berusia 17 tahun merupakan pelajar tingkatan 5 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek Damai. Beliau merupakan pesakit kencing manis jenis 1 dan bergantung kepada insulin.

“Pelajar itu dijangkiti Covid-19 dan meninggal dunia pada 18 Ogos 2021 sebelum program Vaksinasi PICK Remaja bermula,” katanya hari ini.

BACA JUGA : Panas !!! Tular video remaja maut selepas divaksin di Sabah, ini penjelasan JKNS

Katanya, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun merupakan pelajar tingkatan 5 di SMK Tasek Damai dan menghidap penyakit jantung kongenital.

“Pelajar itu dibawa ke unit kecemasan akibat jangkitan kuman teruk, malah bantuan pernafasan dan resusutasi telah diberikan tetapi dia meninggal dunia pada 17 September 2021 serta belum menerima vaksin,” katanya.

BACA JUGA : Artikel Sajat : Wartawan Harakah mohon maaf kepada Mujahid

Susulan itu, Noor Azmi menasihatkan semua pengamal perubatan kerajaan dan swasta yang mengesyaki pesakit mereka mengalami kesan sampingan akibat vaksin (AEFI) untuk segera membuat laporan.

“Penyebaran maklumat yang tidak benar kepada masyarakat adalah sikap yang sangat tidak bertanggungjawab. KKM menasihatkan semua pihak yang mahu membuat kenyataan umum untuk bersedia atas tindakan dibuat,” tegasnya.

Berita penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/09/29/kkm-siasat-video-tular-lima-remaja-maut-akibat-vaksin/

CATEGORIES