Gempar !!! Syed Saddiq dakwa ada lagi MP ‘bakal kena’

Bekas menteri belia dan sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini mendakwa ada lagi ahli parlimen lain dari kedua-dua blok politik menjadi sasaran siasatan rasuah.

Ahli Parlimen Muar itu berkata, ketika dia disiasat pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dia diberitahu ada ramai ahli parlimen akan dipanggil oleh pihak berkuasa itu untuk disiasat.

Bekas anggota parlimen Bersatu itu mendakwa ugutan itu merupakan perancangan untuk menarik sokongan ahli parlimen atau supaya ahli parlimen pembangkang berpaling tadah semasa persidangan parlimen pada 26 Julai ini.

Dia mendakwa beberapa ahli parlimen dijadual akan dipanggil esok, manakala usaha untuk memanggil beberapa lagi yang lain ditangguhkan.

“Pesan saya kepada mereka (ahli parlimen) adalah untuk jangan pernah menyerah pada ugutan (pihak berkuasa). Jangan pernah takut, jika benar dan tak bersalah.

“Percaya kepada mahkamah dan hakim akan bersihkan nama kita.

“Jangan biarkan diugut sebelum parlimen disambung semula, di mana kita akhirnya akan mula menyokong atau melompat bagi pembangkang. Kita ada prinsip dan maruah.

“Sama ada kerajaan atau pembangkang, jujurlah kepada prinsip anda,” kata Syed Saddiq kepada media di luar Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur petang ini.

Dia berkata demikian sebelum meninggalkan mahkamah setelah membayar ikat jamin dalam kes penyelewengan melibatkan RM1.12 juta dana Bersatu.

Syed Saddiq meminta dibicarakan atas kedua-dua pertuduhan itu.

Semasa sidang media petang ini, Syed Saddiq sekali lagi mengatakan tuduhan terhadapnya bermotifkan politik dan percaya badan kehakiman akan membersihkan namanya.

Katanya dia akan membincangkan lebih lanjut mengenai isu itu melalui akaun Facebook sekitar jam 8 malam ini.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/584066

BACA JUGA : Terkini !!! Kerajaan pertimbang benar penerima 2 dos vaksin rentas negeri jumpa keluarga

Artikel ini disiarkan pada 22/07/2021

COMMENTS

Wordpress (0)