Gempar !!! Punca pencemaran air dari loji Indah Water, disyaki sabotaj – Exco

Exco Selangor Hee Loy Sian memberitahu DUN bahawa kerajaan mengesyaki sabotaj dalam kejadian pencemaran air terbaru.

Dakwaan sabotaj ADUN Kajang muncul setelah Elizabeth Wong (Bukit Lanjan-PH) berulang kali mengetuk meja menuntut jawapan atas insiden pencemaran air hari ini.

Katanya, pencemaran itu berlaku sekitar jam 7 pagi hingga 10 pagi, setelah sidang Dun semalam meluluskan beberapa pindaan Enakmen Lembaga Pengurusan Air Selangor (Luas) 1999.

“Kami dapati bahan pencemar itu berasal dari loji Indah Water di Taman Velox, Rawang (terletak) tepat setelah Sg Gong (takungan). Beberapa jenis minyak atau pelarut dituangkan di sana, ”kata Hee, yang bertanggung jawab atas Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Sains, Teknologi dan Inovasi.

 

Wong menyoal: “Jadi, nampaknya pagi ini, seseorang sengaja membuang pelarut kimia di loji Indah Water di sana? Sehari selepas kami meminda enakmen Luas (Lembaga Pengurusan Air Selangor)?

“Untuk makluman, pada jam 4 pagi, Luas mengesan 0 TON (nombor bau ambang) dan pada masa yang sama, Air Selangor juga mengesan hasil yang serupa di Sg Gong,” jawab Hee.

“Pada pukul 07:00, 0 TON dikesan di Sg Sembah – di mana semua perairan berdekatan akan berakhir. Pencemaran berlaku antara jam 7 pagi hingga 10 pagi. Kami mengesyaki ini adalah sabotaj.

“Kami akan membuat laporan polis untuk mencari siapa di belakangnya. Saya rasa saya telah menjawab semuanya. Ini adalah maklumat awal yang saya ada. Ini untuk masa ini, jadi kami berehat sebentar buat masa ini. ”

Tiga daripada empat loji rawatan air di Selangor mencatatkan tahap pencemaran bau sebanyak 4 TON sementara Rantau Panjang masih berada pada suhu 8 TON.

Kurang dari sebulan yang lalu, lebih daripada satu juta penduduk di Lembah Klang pergi tanpa air selama beberapa hari.

1.279 kawasan yang terjejas adalah di daerah Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Pengarah komunikasi PKR Fahmi Fadzil dalam satu kenyataan mengatakan bahawa biro politik parti akan bertemu esok untuk membincangkan pemotongan air dan menuntut laporan lengkap mengenai isu tersebut.

“PKR memandang serius masalah gangguan bekalan air berulang. Kerajaan negeri dan agensi yang berkenaan mesti segera menyelesaikan masalah tersebut. ”

 

Artikel penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/5578/possible-sabotage-at-indah-water-plant-says-exco