Majlis Agama Islam Narathiwat nafi lulus pernikahan online ahli politik Malaysia

Majlis Islam Narathiwat, di Thailand menafikan bahawa seorang ahli politik Malaysia dengan gelaran ‘Datuk’ telah melangsungkan perkahwinannya dengan isterinya yang ketiga (akad nikah) secara dalam talian.

Bercakap kepada New Straits Times, naib presiden majlis itu, Abdul Aziz Che Mamat mengatakan setakat ini, majlis itu tidak pernah meluluskan solemnisation dalam talian untuk digunakan oleh para imam di wilayah Thailand.

“Majlis Islam Narathiwat telah menerima laporan tidak rasmi seorang ahli politik Malaysia yang berasal dari Kelantan yang telah mengikat hubungan dengan pasangannya juga seorang rakyat Malaysia.

“Kami diberitahu bahawa pasangan itu telah menggunakan khidmat imam dari masjid Sungai Golok dan perbualan antara pengantin perempuan dan imam diadakan melalui video.

narathiwat

“Saya ingin menegaskan di sini bahawa majlis tidak pernah membenarkan solemnis dalam talian walaupun kita sekarang menghadapi perintah kawalan pergerakan dan perjalanan melintasi sempadan dilarang.

“Kami juga tidak pernah mengeluarkan surat nikah kepada pasangan itu,” jelasnya.

Oleh itu, Abdul Aziz mengatakan majlis akan menyiasat perkara itu secara menyeluruh.

Dia menambah bahawa imam yang terlibat dalam majlis akad nikah juga akan dipanggil untuk disoal siasat.

Difahamkan, imam, berusia 50-an, telah bertugas di sebuah masjid di wilayah Sungai Golok selama lebih dari dua tahun.

Perkahwinan antara ahli politik Kelantan yang juga merupakan timbalan menteri dengan pengantin perempuannya didakwa dilakukan pada 1 Jun dan sejak itu menjadi viral di platform media sosial.

Gambar sijil perkahwinan pasangan itu serta perbincangan antara ahli politik dan imam dengan dua lelaki lain, yang dipercayai saksi, juga diedarkan secara meluas.

Pengantin perempuan yang dikatakan dari Selangor itu dipercayai isteri ketiga Anggota Parlimen.

Sementara itu, ahli politik itu dalam jawapan ringkas WhatsApp ke NST, hanya berkata, “Doa aje lah ye (doakan saja saya).”

Berita Penuh : https://www.nst.com.my/news/nation/2021/07/705015/narathiwat-islamic-council-denies-kelantan-politician-got-married-online#.YOFcgyXf1kM.whatsapp

BACA JUGA : Panas !!! Tular sijil nikah Timb Menteri Pas nikah sorang lagi di Narathiwat