Gempar !!! Pemuda ini dedah ada NGO Palestin 5 tahun tak diaudit

Gempar !!! Pemuda ini dedah ada NGO Palestin 5 tahun tak diaudit

Semalam akak sorang ni tanya pasal Aman Palestin. Dia kata dulu Aman Palestin takda berhad. Bila aku tengok dalam portal mereka, betul lah berhad. Maka aku kira Aman Palestin Bhd berdaftar di bawah SSM.

(Boleh je NGO daftar di bawah SSM, ia dipanggil Limited by guarantees)

Jadi, aku lakukan carian di Interepo (www.interepo.com), aku dapati last update laporan kewangan mereka adalah pada tahun 2015.

Untuk mengesahkan dan mengconfirmkan hal ini, aku terus ke SSM dan mencari annual report/director’s report (audit report) Aman Palestin Bhd. Yang ada hanya pada tahun 2015 adalah latest!
Jika dirujuk ruangan muka depan, memang 2019 baru dibentangkan kepada ahli. Wow! 2015, bentang tahu 2019 dekat member. Pada aku, kalau kutip duit member saja, no issue lah. Tapi dah kutip duit awam, kena buatlah setiap tahun. Kan?

Maka memang benarlah Aman Palestin last audit tahu 2015 menurut data dan rekod SSM. Wow! Hampir 5 tahun tak beraudit! Apa bikin?

Yang menariknya, pada tahun 2015, jumlah kutipan adalah sebanyak RM23,019,198 (juta) dan administration expenses RM4,565,336 (juta). Jika di-ratio-kan, lebih kurang 20% digunakan sebagai administration expenses.

Banyak kan?

Itu sebab dari dulu lagi, aku pernah tanya budak-budak ISMA, Abdullah Zaik ambil gaji berapa banyak sebulan dekat Aman Palestin? Budak-budak ISMA akan terkebil-kebil.

Yelah, dalam jemaah, mana boleh kau tanya camtu dekat kepimpinan dan ayatolla, hilang wala’. Nanti ditendang keluar tak jadilah wala’un.

Menurut sahabat aku seorang auditor bertauliah, kalau pertubuhan yang telus, mereka akan bagi breakdown yang sangat detail tentang expenses termasuk elaun trustee, gaji ceo dan high management.

Dalam audit report Aman Palestin ini, breakdownnya tidaklah sedetail seperti yang aku harapkan. Sebab itu aku request MA dan epf statement kalau ada bayar gaji dalam cara-cara SCRUT NGO yang tulis sebelum-sebelum ni.

Pada aku, mana-mana pertubuhan yang mengutip dana awam, patut melakukan breakdown secara terperinci. Biar masyarakat menilai.

Takda masalah pun kan being very transparent since you are taking public money? Kalau kita clean dan steady, takut apa kan declare semua? Kau hide kenapa? Buatlah best practice and the best good governance!

Ini baru cerita di Malaysia, yang dekat Palestin sana, taktaulah macam mana pula kan? Entah audit ke tidak. Wallahu’alam.

Aku dah tolong korang SCRUT. Terserah koranglah untuk menilainya. Rujuk lampiran..
—————
Nasihat buat semua..
Semoga NGO-NGO Malaysia makin telus, progresif dan steady membuktikan mereka tidak mengambil kesempatan dengan dana awam untuk kepentingan diri.
Ingat, buat NGO bukan untuk cash out atau bela orang yang malas bekerja betul!
SCRUT for the TRUTH!

No photo description available.May be an image of text that says 'AMAN PALESTIN BERHAD (Company (Incorporatedin Malaysia) 719871-K) STATEMENT COMPREHENSIVE INCOME FOR THE YEAR ENDED 31 ECEMBER 2015 2015 REVENUE Cost sales Gross surplus Note 2014 RM 13 23,019, 198 (18,499,082) 4,520,116 Other operating income Administration expenses Other operating expenses Surplus from operations 31,147,906 (27,311,794) 3,836,112 75,674 (4,039,348) (525,988) 30,454 Finance cost (Deficit)/surplus before ax (2,917,380) (382,833) 535,899 Income tax expense (Deficit)/surplus the year (32,272) (1,818) 15 (13,123) 522,776 (165,415) (167 233) OTHER COMPREHENSIVE INCOME, NET OF TAX Other comprehensive income Total comprehensive income for the year (254,745) 268,031 (167,233) 268,031'

No photo description available.

May be an image of text
Nak tau cara buat duit dengan NGO? Baca sini..
https://www.facebook.com/100037715657121/posts/435495034384348/?d=n

Sumber: