Gempar !!! Najib dedah perangai sebenar Nazri

Najib

Najib dedah perangai sebenar Nazri. Bekas presiden Umno Najib Razak membidas kata-kata pedas dilemparkan Nazri Aziz terhadapnya berhubung pendirian parti mengenai kerajaan Perikatan Nasional (PN), dengan berkata rakyat patut membuat penilaian berdasarkan kenyataan dibuat Ahli Parlimen Rengas itu selepas Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Najib berkata, Nazri pada Januari lalu mengumumkan menarik balik sokongan kepada PN dan mendakwa Muhyiddin Yassin telah kehilangan sokongan majoriti.

Bagaimanapun, tahun lalu, Nazri dilaporkan berkata beliau tidak pernah menyokong PN dan “memang penyokong Muafakat Nasional”, iaitu gabungan antara Umno dan PAS yang turut menjemput penyertaan Bersatu.

Katanya, pada September 2018, Nazri secara terbuka menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim yang bertanding untuk pilihan raya kecil Port Dickson, malah berkempen untuknya.

Najib

Setahun kemudian, Nazri mengulangi sokongan untuk Anwar, tetapi turut berkata akan terus kekal dalam Umno.

Najib mendapati Nazri pada Mac 2019 berkata, PAS dan Umno patut bekerjasama dan memohon maaf kerana menolak PAS sebelum itu.

Setahun sebelumnya, Najib berkata, Nazri menyatakan beliau lebih suka Umno bekerjasama dengan PKR dan DAP berbanding PAS.

“Nak tahu siapa Nazri sebenar, baca kenyataan lalunya,” Najib beritahu FMT ketika diminta mengulas laporan memetik Nazri sebagai melabelkan beberapa Ahli Parlimen sebagai pembohong yang didakwanya mengingkari janji mereka untuk menyokong PN.

Najib sebelum ini mempersoalkan dakwan 40 Ahli Parlimen Barisan Nasional menyokong PN.

Nazri dipetik The Vibes sebagai berkata: “Tolong hantar mesej saya kepada Najib. 40 Ahli Parlimen yang bertemu hari itu, kami berbincang dan bersetuju, kami tidak kisah menyokong PN, walaupun tidak menyokong Muhyiddin.”

Nazri dipetik portal itu menggunakan perkataan “you bloody liars” dan merujuk Najib sebagai “that b******”, dengan berkata Najib bersuara dalam pertemuan itu, begitu juga Ahli Parlimen Pontian, Ahmad Maslan yang juga Setiausaha Agung Umno.

“Sekarang, dia (Najib) berpusing dan bersenda, dengan berkata hanya 31 Ahli Parlimen menyokong PN. Itu sebab dia berbohong,” katanya dipetik portal itu.

Bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri, Rafidah Aziz berkata, pertelingkahan dalaman memang telah dijangka akan berlaku dan bahasa kasar yang digunakan Nazri menunjukkan beliau menggunakan pendekatan “bumi hangus”.

“Mereka mendedahkan diri yang sebenarnya kepada orang ramai, yang harus mengambil perhatian dan mengingatinya. Seperti kata pepatah Melayu ‘biar putih tulang, jangan putih mata’,” katanya kepada FMT.

Umno baru-baru ini menarik balik sokongan kepada kerajaan PN dan mengulangi gesaan untuk Muhyiddin berundur selepas beliau dikatakan hilang sokongan majoriti.

Muhyiddin bagaimanapun bertegas beliau masih mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/07/nak-tahu-siapa-nazri-sebenar-baca-kenyataan-lamanya-kata-najib/

Baca: Ketika kes cecah 20 ribu baru benarkan ‘dine-in’?

Artikel ini disiarkan pada 09/08/2021