Gempar !!! Maritim sahkan kapal Pengawal Pantai China (CCG) dikesan ceroboh perairan Malaysia

Sebuah kapal Pengawal Pantai China (CCG) dikesan menceroboh perairan Malaysia berhampiran Beting Patinggi Ali, yang terletak hanya 84 batu nautika di lepas pantai Miri.

Ketua Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Miri Kapten Md Fauzi Othman ketika dihubungi semalam mengatakan laporan mengenai pencerobohan itu diterima pada 4 Jun.

“Ya, saya dapat mengesahkan bahawa kami telah menerima laporan mengenai CCG menceroboh perairan kami pada 4 Jun. Aset kami termasuk dari TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia) telah mengawasi situasi dengan teliti,” katanya.

Md Fauzi menambah bahawa aset diletakkan berhampiran Beting Patinggi Ali sepanjang tahun untuk memantau kawasan tersebut untuk memastikan kedaulatan negara.

Pengesahan pencerobohan 4 Jun berlaku selepas Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 1 Jun berebut jet untuk memintas 16 pesawat tentera China di luar pantai Borneo negara itu di Laut China Selatan.

Pesawat pengangkutan tentera udara China telah mendekati ruang udara Malaysia dalam ‘formasi taktikal’ dan terbang dalam jarak 60 batu nautika dari pantai, menurut satu kenyataan dari TUDM.

Nelayan tempatan sejak bertahun-tahun melaporkan penampakan kapal CCG di Beting Patinggi Ali. Juga dikenali sebagai Luconia Shoals, ia adalah salah satu kompleks terumbu terbesar dan paling tidak terkenal di Laut China Selatan.

Pihak berkuasa sebelum ini mengesahkan bahawa CCG telah memiliki kapal yang berlabuh di kawasan itu sejak 2013.

Berita Penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/06/08/maritime-agency-confirms-chinese-vessel-encroached-malaysian-waters-on-june/1980395