Gempar !!! Mahathir dedah negara boleh muflis kerana belanjawan 2021

Sepertimana kenyataan Ds Anwar semalam bahawan unjuran pendapatan dan Perbelanjaan dalam belanjawan 2021 tidak realistik..Semalam Tun Mahathir memberikan kenyataan yang sama..dan lebih menakutkan..

Tun Mahathir meramalkan defisit sebanyak Rm 85 Bilion yang melebihi perbelanjaan pembagunan sebanyak Rm 69 Billion itu bukan saja tidak realistik..hatta Perbelanjaan dan jangkaan Pendapatan Negara juga meleset….

Nampaknya Tun Meramalkan akan ada Defisit dalam Defisit.. Lebih membimbangkan Tun Kata hasil cukai , Jangkaan Pendapatan negara sebanyak RM 239 Billion itupun.. kemungkinan kita hanya capai tidak lebih 2/3.. Manakala Kos membiayai Hutang sudah melebihi dari 30% pendapatan negara..

Maknanya Apa ? Defisit kita akan melebihi RM 100 Billion.. Manakala hutang Negara akan melonjak lebih RM 1.3 trilion..Lebih teruk kemungkinan negara akan diambang Mufllis.. Apakah tahun depan kerajaan akan sukar membayar gaji kakitangan awam dan Pencen ?

Itu sebabnya Tun cadangkan pemotongan Perbelanjaan negara..Terutama menyentuh Gaji Menteri dan kakitangan awam yang bergaji lebih Rm 20 ribu sebagai pengorbanan..

Tun juga menyentuh Nasib yang bakal diterima Penganggur, Mereka yang dibuang kerja..terutama peniaga kecil IKS… Mereka ini perlu dibantu untuk gerakkan ekonomi..

Apapun.. Bila Tun Kata ekonomi kita menakutkan.. Bagi aku ianya bukan main main.. Inilah yang terjadi jika negara kita dipimpin kelompok yang Khianat dan pemimpin yang lemah seperti PM dan Kerajaan tebuk atap.. Inilah harga sebuah Pengkhianatan.. !!

Ipohmali

Sumber :