Gempar !!! Kerajaan Muhyiddin sudah terbubar?

Kerajaan

Kerajaan Muhyiddin sudah terbubar. Kerajaan sedia ada secara automatik didakwa sudah terbubar dan tidak boleh mentadbir negara apabila gagal mencapai persefahaman antara institusi diraja dan Kabinet, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pengerusi Parti Pejuang Tanahair (PEJUANG) itu berkata, keadaan itu jelas dilihat menerusi pengumuman kerajaan berhubung pembatalan Proklamasi dan Ordinan Darurat walaupun gagal mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Beliau berkata, tindakan pembatalan itu dibuat tidak mengikut lunas perundangan yang betul, selain tidak mematuhi mana-mana peraturan berkaitan yang termaktub.

“Ikut pindaan kita (kerajaan terdahulu) buat sebelum ini, kalau raja (Yang di-Pertuan Agong) tolak maka dewan (Dewan Rakyat) mesti bincangkan sebab penolakan.

Kerajaan
“Kalau tiada perubahan (berhubung sebab penolakan), dewan boleh hantar balik kepada raja. Kalau raja tak lulus selama dua bulan, barulah ia jadi undang-undang.

“Bagaimanapun, ini (pembatalan Proklamasi dan Ordinan Darurat) belum dikemukakan kepada Parlimen, selepas tidak dipersetujui raja… (kerajaan) buat pengumuman seolah-olah ia sudah jadi undang-undang,” katanya pada sidang media di Dataran Merdeka, hari ini.

Bekas perdana menteri yang juga Ahli Parlimen Langkawi itu turut menuntut agar Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berundur daripada jawatannya.

Berita Penuh :https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/08/846107/tun-m-dakwa-kerajaan-pn-terbubar

BACA: Waktu puluhan orang berkumpul di rumah Muhyiddin, Noor Hisham membisu?

Artikel ini disiarkan pada 02/08/2021

COMMENTS