Gempar !!! Ismail Sabri bakal dirujuk kepada Lembaga Disiplin Umno

Kelemahan

Zahid berkata akan ada “akibat” bagi naib presiden parti itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, atas sokongan jelasnya terhadap Muhyiddin dengan menemaninya ketika siaran langsung ucapan khas perdana menteri awal hari ini.

Zahid mengatakan Ismail Sabri telah bersetuju dengan keputusan Majlis Tertinggi malam tadi untuk menarik sokongan Muhyiddin dan keluar dari kerajaan PN.

“Dia berada di pertemuan itu semalam dan dia setuju dengan keputusan Majlis Tertinggi untuk menarik sokongan dari PN. Dia memberitahu anggota Majlis Tertinggi bahawa dia akan mengikuti keputusan parti, ” kata Zahid.

Sambil menambah bahawa Majlis Tertinggi akan dipandu oleh perlembagaan parti dalam mengambil tindakan terhadap Ismail Sabri.

ismail sabri

“Kami akan bertindak mengikut perlembagaan parti. Akan ada akibat dari penampilannya, di mana dia tidak menyokong keputusan parti yagn dibuat semalam.

“Saya akan menyerahkannya kepada lembaga disiplin untuk mengkaji keputusannya,” katanya.

Awal hari ini, Muhyiddin, yang merupakan ketua Bersatu dan PN, mengumumkan bahawa usul undi percaya untuk menentukan kesahihannya akan diadakan di Parlimen ketika Dewan akan bersidang bulan depan.

Dia berkata demikian selepas menghadap rutin mingguan dengan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

“Semasa hadirin, saya menyampaikan kepada Agong bahawa saya telah menerima sejumlah pernyataan undang-undang dari Ahli Parlimen, meyakinkan saya bahawa majoriti anggota Dewan Rakyat masih menyokong saya,” kata Muhyiddin.

Oleh itu, isu peletakan jawatan saya di bawah Perkara 43 (4) (perlembagaan persekutuan) tidak dibangkitkan.

Anggota kabinet yang menyertai Muhyiddin dalam ucapan langsung itu ialah Ismail Sabri (Umno), Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Bersatu), Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS), Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong (MCA), Menteri Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin (Bersatu), Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof (PBB), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Maximus Ongkili (PBS) dan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan (MIC).

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali juga hadir.

Zahid dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini mengatakan bahawa dia telah menghantar surat itu untuk menunjukkan senarai tambahan SD sebagai lanjutan dari surat sebelumnya kepada Agong.

“Umno mencabar pemerintah untuk meminta sidang parlimen khas segera untuk membuktikan bahawa perdana menteri masih mempunyai majoriti tanpa menunggu sehingga Parlimen bersidang pada bulan September.”

Berita penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/37043/definitely-more-than-8-umno-mps-pulling-out-of-pn-zahid

 

BACA JUGA : Baik bodek dari lawan kalau nak gugur kes mahkamah – Najib

Artikel ini disiarkan pada 05/08/2021