Gempar !!! Calon SPM lancar kempen #SuaraPelajar, luah keadaan tertekan kerana PKP 2.0

Kempen hashtag akar umbi oleh pelajar sekolah menengah yang disebut #SuaraPelajar, telah kembali menarik sejak semalam berikutan surat terbuka baru tanpa nama yang dikongsi oleh pelajar Tingkatan Lima di seluruh negara.

Dalam surat terbuka menggunakan hashtag itu, para pelajar mengatakan kesihatan mental mereka menderita dari perintah kawalan pergerakan (MCO), yang juga menghentikan mereka untuk meminta pertolongan profesional.

Surat itu menambah bahawa jurang yang pendek antara peperiksaan SPM yang kini ditangguhkan untuk tahun 2020 dan peperiksaan percubaannya juga telah memberi tekanan yang sangat besar di kalangan peserta peperiksaan, termasuk bimbang kesihatan mereka ketika bersekolah.

Sejak semalam, hashtag telah digunakan oleh pelajar sekolah menengah yang menarik kesedaran orang ramai mengenai keadaan mereka.

“Seperti yang diberitahu, beberapa pelajar baru sahaja memulakan ujian percubaan mereka pada hari Isnin (11 Januari) dan akan selesai dalam dua atau tiga minggu.

“Pada masa pelajar-pelajar ini yang telah menyelesaikan percubaan SPM, mereka hanya akan tinggal satu minggu lagi sehingga SPM bermula. Semua ketegangan dari peperiksaan sangat luar biasa, ”kata surat terbuka itu.

Catatan itu menjelaskan bahawa pihaknya bersikeras untuk “mengubah bukan pembatalan” peperiksaan untuk membantu para pelajar mendapatkan sijil mereka sebelum memasuki universiti atau melamar pekerjaan.

“Kita bernilai lebih dari sekadar ujian, kesihatan mental kita lebih berharga daripada menjaga standard,” katanya, meminta orang lain untuk berkongsi nasib mereka menggunakan hashtag.

Hashtag pada mulanya digunakan oleh pelajar berusia 18 tahun, Sally Nur Dinie Lim, yang memulakan gerakan awal tahun ini dan menggunakannya untuk meminta pertolongan kepada pelajar yang terjejas oleh MCO. Sally dan pasukannya telah menjelaskan bahawa pergerakan baru tidak berkaitan dengan inisiatif pasukannya.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman adalah antara mereka yang pertama sekali menarik perhatian orang ramai terhadap gerakan itu, setelah dia menerima banyak pesanan langsung di media sosial mengenai isu tersebut.

“Saya tidak dapat membayangkan betapa tertekannya keadaan mereka sekarang. Mereka harus menghadapi SPM dengan persiapan yang sangat singkat dan masa yang terhad di sekolah, ”katanya di Twitter.

Pengguna lain di Twitter, Hariz Kamil di @ harizkamil22 juga mengatakan banyak universiti telah meminta keputusan percubaan, dan penerusan SPM akan melambatkan kemasukan mereka ke universiti.

“Kami tidak mempunyai masa untuk membuang dan kami kehilangan motivasi ketika belajar dalam talian! Pelajar bergelut, “tulis.

Pengguna lain @ Saeruchi1 juga mengatakan bahawa kerajaan perlu mempertimbangkan rancangan alternatif untuk menggantikan SPM kerana pelajar sudah berada di had mereka.

“Kami sedang berjuang dengan kesihatan mental sekarang. ‘Kekal momentum’? Apa itu? Saya rasa saya tidak dapat mengatasinya lagi. Kami berada di ambang menyerah, ”kata pengguna.

Tahun lalu, Kementerian Pendidikan telah menjadualkan semula tarikh peperiksaan utama, dengan SPM yang akan diadakan pada 9 Februari, ditunda dari 16 November tahun lalu.

Namun, Putrajaya baru saja mengumumkan MCO baru di enam negeri yang hanya dijadualkan berakhir pada 26 Januari, dan keadaan darurat yang bermula pada hari Selasa minggu ini.

Walaupun pelajar yang menduduki peperiksaan dibenarkan menghadiri kelas secara fizikal, kalendar akademik mereka kini telah terganggu oleh tempoh MCO tahun lalu.

Awal minggu ini, presiden Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan Aminuddin Awang mengatakan bahawa peperiksaan SPM harus diteruskan seperti yang dijadualkan pada bulan Februari untuk mengekalkan statusnya kerana peperiksaan itu setara dengan Sijil Am Pendidikan Menengah (GSCE) di United Kingdom. – MM