Gelembung Pelancongan : Genting Highlands tak jadi buka 1 Oktober

Gelembung Pelancongan : Genting Highlands tak jadi buka 1 Oktober. Gelembung pelancongan domestik di Pulau Tioman dan Genting Highlands yang dilaporkan dibuka pada 1 Oktober ditangguhkan ke satu tarikh akan dimaklumkan kelak, kata Pengurus Besar Tourism Pahang, Kamaruddin Ibrahim.

Beliau berkata, ia susulan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang memaklumkan pembukaan pusat, pulau dan kawasan pelancongan serta aktiviti rentas negeri hanya apabila kadar vaksinasi negara mencapai 90 peratus populasi dewasa.

gelembung

BACA JUGA : ‘P45’ dipandu berbahaya, Timbalan Menteri Agama mohon maaf

Sehubungan itu, katanya, hanya penduduk Pahang dibenarkan berkunjung ke destinasi pelancongan di negeri ini dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ketat yang ditetapkan.

“Bagi pelancong luar yang sudah membuat tempahan, kami minta mereka hubungi pengusaha pelancongan masing-masing untuk tindakan lanjut, sama ada tangguh atau sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas meninjau pelaksanaan SOP Pulau Tioman di pintu masuk utama Terminal Feri Jeti Teluk Gading (dahulunya Tanjung Gemok) di sini pada Selasa.

BACA JUGA : Isu tarik balik lesen warga emas, setelah teruk dikritik akhirnya menteri beri jaminan

Media sebelum ini melaporkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mencadangkan selepas Pulau Langkawi, Kedah, tiga lagi destinasi akan dibuka kepada pelancong menerusi gelembung pelancongan domestik iaitu Genting Highlands, Pulau Tioman dan Melaka.

Mengenai pelaksanaan SOP di Pulau Tioman, Kamaruddin berkata, antara SOP yang dikenakan ialah pengunjung mesti lengkap dua dos vaksin dan mengemukakan keputusan ujian saringan Covid-19 masing-masing sebelum menaiki feri.

BACA JUGA : Gempar !!! Laporan dedah 4 juta data warganegara Malaysia dijual dengan harga RM35,000

Beliau berkata, sekiranya pengunjung membuat saringan kendiri mereka boleh membeli kit ujian kendiri di jeti atau di tempat lain, namun ujian mesti dilakukan di terminal jeti.

“Bagi individu yang melakukan ujian di klinik, mereka perlu membawa surat keputusan ujian untuk diperiksa terlebih dahulu sebelum dibenarkan menaiki feri.

BACA JUGA : ‘P45’ potong double line sebab nak cepat ambil bos ke lapangan terbang

“Dengan melakukan ujian saringan, ia turut memberi keyakinan kepada pengusaha pelancongan menerima pengunjung di lokasi mereka,” katanya.

Dalam pada itu, selaras dengan peralihan Pahang ke Fasa Tiga Pelan Pemulihan Negara (PPN), beliau mengharapkan penduduk negeri ini kembali membantu merancakkan sektor pelancongan yang terjejas sekian lama akibat Covid-19.

BACA JUGA : Mayat reput ditemui atas katil rumah mekanik di Sungai Petani

“Selepas beralih ke Fasa Tiga, banyak aktiviti dilonggarkan, malah rentas daerah juga dibenarkan dan saya berharap lebih ramai yang berkunjung ke lokasi menarik di negeri ini seperti Janda Baik, Taman Negeri Rompin dan sebagainya,” katanya.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/163930/BERITA/Nasional/Gelembung-pelancongan-di-Pulau-Tioman-Genting-Highlands-ditangguh

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)