Gara-gara sihir, Ustaz Kazim dedah susah tidur selama 15 tahun

Pendakwah dan penceramah bebas, Dato’ Mohd Kazim Elias atau Ustaz Kazim, mendedahkan perasaan syukurnya

selepas pulih daripada masalah kulit yang dialaminya. Dia percaya sakit itu disebabkan oleh sihir yang dihantar kepadanya beberapa tahun lalu.

“Saya bersyukur sangat dapat kembali merasai nikmat sihat,” katanya kepada BH Online.

Beliau mengungkapkan bahawa dia tidak lagi mampu menanggung gangguan makhluk halus, menjalani rawatan yang menyakitkan, dan menghabiskan wang banyak untuk menyembuhkan penyakitnya.

“Cukuplah saya berada di hospital, berubat, dan banyak berbelanja wang.

Gara-gara sihir, Ustaz Kazim dedah susah tidur selama 15 tahun

Cukuplah saya merasa sakit dan berhadapan dengan pelbagai gangguan, termasuk melihat perkara yang tidak wujud.

“Walaupun isteri dan anak-anak sudah biasa dengan keadaan ini, tetapi saya tidak mahu hidup seperti itu lagi,” kata Ustaz Kazim.

Beliau juga mengambil perhatian terhadap pemakanannya kerana beberapa jenis makanan boleh memberikan kesan sampingan kepada badannya.

“Kesan daripada santau, saya perlu berhati-hati dengan makanan. Saya masih tidak boleh makan rebung, limau nipis, daging kambing, dan tidak boleh minum air tebu kerana semua ini ada bisa. Sekiranya saya makan, badan saya akan sakit dan terasa pedih,” jelas Ustaz Kazim.

Tambahnya lagi, beliau lebih berhati-hati semasa memberi ceramah kerana menjadi mangsa santau akibat orang yang tersinggung dengan kata-katanya.

“Saya perlu berpantang semasa bercakap kerana takut menyakiti hati orang. Dahulu, saya merupakan seorang penceramah yang garang dan bersemangat.

“Pada masa itu, ada orang yang marah kerana mungkin saya terlepas cakap. Selepas mengetahui, saya berhadapan dengan individu yang menghantar santau kepada saya.

“Individu tersebut mengakui bahawa dia terasa tersinggung dengan perkataan saya. Tetapi, saya tidak mengenali dirinya.

“Oleh itu, kini saya telah membuat keputusan untuk lebih berhati-hati,” ungkap beliau.

Semasa berbual dengan BH Online, Ustaz Kazim juga mendedahkan bahawa akibat gangguan sihir tersebut, beliau menghadapi masalah tidur selama 15 tahun.

“Pada waktu malam, saya akan meminta pemandu membawa kereta ke Tanjung Malim, sebagai contoh, dan kemudian pulang semula. Ini membolehkan saya tidur selama dua hingga tiga jam. Saya telah mencari rawatan daripada doktor, tetapi masalah ini masih belum terselesaikan.

“Sihir ini tidak akan hilang sepenuhnya, kesan daripada gangguan itu masih ada. Oleh kerana itu, jika saya berada di tempat yang ada gangguan, saya akan merasa tidak selesa,” katanya.

Pada masa yang sama, Ustaz Kazim berkongsi mengenai filem terbaru Zim Zim Ala Kazim arahan Mawi. Beliau menjadi watak utama dan filem itu akan ditayangkan di pawagam seluruh negara mulai 13 Jun akan datang.

Ustaz Kazim menyatakan bahawa beliau ingin penonton menyedari kesan buruk daripada sihir dan pada masa yang sama, beliau ingin memupuk kesedaran untuk menjaga tutur kata.

“Dalam filem ini, saya ingin mengajak orang ramai untuk tidak mengamalkan sihir, termasuk membuka mata agar kita tidak menjadi mangsa sihir.

“Jadi, saya ingin mengajak orang ramai untuk lebih berhati-hati dengan perkataan mereka,” katanya.

BACA: Taktik tumpang letak air di meja rupanya cubaan pukau, wanita kongsi pengalaman di pukau di R&R