Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’

Nak simpan baki santan kotak pun ada caranya, bukan main simpan saja dalam peti ais.

Kalau hanya membiarkan santan kotak yang sudah dibuka dalam peti ais, ia akan cepat rosak.

Jika nak tahu cara-caranya yang betul, jom baca tips di bawah ini. Semoga bermanfaat!

Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’

TIPS SIMPAN BAKI SANTAN KOTAK SUPAYA TAHAN LAMA

Ada dua cara yang boleh anda praktikkan:

Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’

@cikrey_ana32 Santan kotak paling renyah! Pakai sikit esok dah tak okay kan? #gengdapur mesti selalu dah ni. Jom try tips ni! Kita dah siap seminggu simpan pon elok tak ketul 💪🏻 #fyp #fypシ #santan #kotak #gengdapur #kitchen #kitchenhacks #tipsandtricks #freesiabox #freesiabox_barangdapurmurah ♬ Dj Jalan Pargoy X Goyang Jaypong – DJ MIFTAH

1. CARA PERTAMA

Bahan yang diperlukan:

Plastik kecil
Getah
Cara-caranya:

Tuangkan baki santan dalam plastik dan ikat dengan ketat menggunakan getah.
Kemudian letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais.

2. CARA KEDUA

Bahan yang diperlukan:

Ziplock
Cara-caranya:

Letakkan santan kotak yang sudah dibuka ke dalam ziplock.

Pastikan ziplock ditutup rapi dan tidak terdedah pada udara.

BACA:Tindakan Khairulaming derma RM100,000 dipuji netizen, beri sumbangan tak tunggang bendera Palestin