Farid Kamil cerita pengalaman berlakon sebagai Anwar, “kena tumbuk bahagian muka”

Farid Kamil cerita pengalaman berlakon sebagai Anwar, “kena tumbuk bahagian muka”. PELAKON dan pengarah Farid Kamil sempat bertentang mata dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebanyak dua kali sebelum masuk set penggambaran filem berjudul Anwar di Jakarta, Indonesia.

Farid yang memegang watak sebagai Anwar dalam filem tersebut memberitahu dia perlu bertemu dengan tokoh poIitik berkenaan sebagai tanda mengh0rmatinya dan mendalami karakternya dengan lebih baik.

Farid berkongsi perkara itu ketika ditemui selepas tayangan perdana filem terbaharunya arahannya berjudul Remp-It 2 pada malam Isnin.

Dalam pada itu, Farid berkata, menerusi pertemuan kedua, Anwar turut menunjukkan bahagian tubuh yang pernah ced3ra seperti mana pernah dilaporkan pada 1998.

Malah kata Farid, Anwar turut membuka cermin mata dipakainya bagi menunjukkan p4rut akibat ditvmbuk sehingga leb4m yang masih terdapat di bahagian keningnya.

Farid Kamil cerita pengalaman berlakon sebagai Anwar, "kena tumbuk bahagian muka"

“Pada 1998 dilaporkan Anwar ditvmbuk di bahagian muka, leher dan rusuk malah Anwar turut membuka cermin matanya untuk saya lihat sendiri kesannya dengan lebih terperinci.

“Ternyata masih ada kesan p4rut pada bahagian kening. Itu membuatkan saya membuak-buak nak melakonkan wataknya dalam filem berkenaan,” katanya.

“Saya sedar akan risik0nya namun saya sudah bersedia dengan sebarang kemungkinan dan sudah memberikan yang terbaik,” ujarnya.

Kata Farid, dia mengambil masa tiga bulan untuk mendalami tentang Anwar sebelum memasuki set penggambaran.

Jelasnya, dia berasa dekat dengan tok0h itu yang membuatkan dia yakin dapat menterjemahkan dalam bentuk filem.

BACA:

Tun Mahathir keluar kenyataan media pertama selepas kalah teruk

GPS kekal sokong Muhyiddin – Fadillah

Penangguhan tidak diizin, 30 MP BN terus ke Istana