Elak raya terkejut! Ini 5 persediaan yang patut anda lakukan untuk Raya yang lebih lancar

Elak raya terkejut! Ini 5 persediaan yang patut anda lakukan untuk Raya yang lebih lancar.

Siapa yang boleh lupa ‘ Raya terkejut ‘ bersejarah yang berlaku pada tahun 2022 apabila hari raya diumumkan lebih awal daripada jangkaan?

Peristiwa yang sangat jarang berlaku ini menyebabkan rakyat Malaysia berada dalam mod panik untuk melengkapkan persiapan Raya pada saat-saat akhir.

Elak raya terkejut! Ini 5 persediaan yang patut anda lakukan untuk Raya yang lebih lancar

Walaupun kelakar untuk dikenang sekarang, ia juga harus mengingatkan kita untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama tahun ini!

Jadi, untuk membantu anda lebih bersedia untuk Raya, kami telah menyenaraikan beberapa persediaan yang mesti anda lakukan pada bulan Ramadan ini!

1. Meal-prep your sahur and iftar meal untuk Ramadan yang lebih mudah

Ia boleh menjadi tekanan untuk menyediakan hidangan sahur dan berbuka puasa setiap hari. Untuk menjimatkan masa dan tenaga, cuba sediakan makanan pada hujung minggu. Nasi Ayam Kunyit , Kung Pao Chicken dan Sup Daging Thai sedap dan mudah dimasak.

Jika anda tidak gemar menyediakan hidangan, anda boleh merancang menu mingguan anda lebih awal dan menyediakan bahan masakan sahaja seperti memerap ayam anda sebelum membekukannya, menyediakan sejumlah besar bawang putih dan bawang besar yang dikisar dan banyak lagi.

2. Rancang kewangan anda sebelum anda pergi membeli-belah Raya

Seperti perayaan-perayaan lain, mudah untuk terperangkap dalam kemeriahan untuk Raya dan berbelanja di luar kemampuan kita. Tapi ingat, Raya cuma beberapa hari sahaja sedangkan gaji anda perlu bertahan selama sebulan, okay!

Jadi sebelum anda memesan kuih raya balang kelapan itu , pastikan anda membayar bil anda dan juga ketepikan wang untuk perbelanjaan asas seperti barangan runcit, gas, tol, dll. Anda juga mungkin ingin memperuntukkan wang untuk beberapa keperluan perayaan seperti duit raya untuk kanak-kanak dan servis kereta untuk balik kampung .

3. Settlekan baju raya & kuih raya anda dua minggu lebih awal

125631660 M Biasa Tiada

Pada masa kini, terdapat banyak pilihan kuih raya dan baju raya yang terdapat di pasaran sehingga sukar untuk membeli-belah. Jika anda berasa seperti ini, berhati-hati untuk tidak meninggalkan membeli-belah anda sehingga saat-saat akhir!

Tempah kuih raya anda sekurang-kurangnya dua minggu lebih awal kerana kebanyakan pembuat roti tidak akan menerima tempahan saat akhir. Bagi baju raya anda, anda juga harus membeli-belah lebih awal kerana anda memerlukan sekurang-kurangnya seminggu untuk menghantarnya kepada pencuci kering ( dengan cara ini anda tidak akan tergesa-gesa menggosok baju raya anda pada pagi raya! ).

4. Susun perjalanan balik kampung untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas

Pembaiki Kereta Memakai Sepana Pegangan Berdiri Seragam Putih Yang Merupakan Mekanik Alat Penting

Jika perjalanan balik kampung anda memerlukan anda berada di jalan raya selama berjam-jam, maka terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merancang perjalanan anda lebih awal bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas, seperti:

Tentukan waktu tidak puncak untuk keluar dari rumah (kami syorkan dari tengah malam sehingga selepas waktu sahur !).

Sediakan makanan ringan untuk perjalanan supaya anda tidak perlu berhenti di mana-mana R&R.

Dapatkan servis kereta anda supaya anda tidak menghadapi sebarang masalah di jalan raya.

Ambil cuti Raya anda beberapa hari lebih awal untuk memulakan perjalanan balik kampung itu .

5. Luangkan lebih banyak masa untuk penjagaan kulit supaya anda kelihatan sedia bergambar di Hari Raya

144309042 M Biasa Tiada

Kami pasti anda mahu kelihatan terbaik pada hari raya kerana anda akan bertemu saudara-mara sepanjang hari dan mengambil banyak OOTD.

Tetapi kami juga mendapat bahawa persiapan Raya boleh menjadi tekanan ( terutamanya jika anda meninggalkan segala-galanya pada saat-saat akhir! ) yang boleh membuat anda kelihatan lesu.

Inilah sebabnya mengapa anda perlu menyiapkan persediaan ini lebih awal untuk mengurangkan tekanan itu. Ia juga penting untuk mempunyai rutin penjagaan kulit yang berkesan yang tidak boleh anda lewatkan semasa Ramadan untuk memberi kulit anda sedikit TLC kerana ia mungkin menjadi dehidrasi apabila anda berpuasa.

BACA: 

Kenapa wanita bujang suka sangat dengan suami orang, ini sebab buat ramai isteri kecundang

Kenapa McDonald’s tak guna lagi badut Ronald Mcdonald’s? Sebabnya sangat menyeramkan!