Dulu ‘Melayu Malas’, bila tiada kuasa mahu anjur ‘Proklamasi Melayu’

Dulu ‘Melayu Malas’, bila tiada kuasa mahu anjur ‘Proklamasi Melayu’.

Satu acara yang menampilkan Tun Dr Mahathir Mohamad bercakap mengenai kehilangan kuasa Melayu yang dijadualkan esok kini dibatalkan selepas dikeluarkan dari tempatnya.

Perhimpunan Proklamasi Orang Melayu, di mana negarawan tua itu akan mengecam dakwaan kehilangan kuasa Melayu kepada kerajaan berbilang kaum,

Dulu 'Melayu Malas', bila tiada kuasa mahu anjur 'Proklamasi Melayu'

telah menyaksikan tempat asalnya di Hotel Impiana di ibu negara ditukar kepada Pusat Konvensyen Sime Darby di Bukit Kiara.

Bagaimanapun, kenyataan Sekretariat Orang Melayu Proklamasi hari ini berkata pihak pengurusan venue kedua telah membatalkan tempahan untuk majlis tersebut.

“Pihak pengurusan dewan membatalkan tempahan kami pada jam 9 malam tadi, 24 jam sebelum majlis itu dijadualkan diadakan. Pihak pengurusan tidak menyatakan sebarang sebab pembatalan itu,” kata sekretariat itu.

Ia berkata tempahan awalnya di tempat pertama juga menghadapi kesukaran, memaksa acara itu menukar lokasi.

Sekretariat itu berkata ia akan membuat satu lagi pengumuman mengenai perhimpunan itu pada masa yang ditetapkan.

Kenyataan itu menggambarkan perhimpunan itu sebagai “anjuran sukarelawan Melayu yang mengambil berat tentang masa depan kaum mereka”.

Dalam poster promosi acara itu, Dr Mahathir yang berusia 97 tahun mengulangi pandangan lamanya bahawa orang Melayu semakin hilang kuasa di negara ini.

Beliau juga berkata kerajaan sedia ada, dengan menteri pelbagai kaum, tidak akan menangani masalah orang Melayu, walaupun ia dipimpin oleh seorang Melayu.

“Sudah tiba masanya kita mencapai pendirian untuk mempertahankan kesinambungan bangsa dan tanah kita,” kata bekas perdana menteri dua kali itu.

Walaupun acara itu tidak dirujuk secara khusus oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, perdana menteri semalam berkata beliau telah mengarahkan pasukan keselamatan berwaspada terhadap sebarang provokasi kaum.

Anwar, yang turut berucap pada kongres khas PKR hari ini, menyebut ugutan dan cabaran terhadap kerajaannya, termasuk dalam bentuk “perhimpunan” selain ugutan untuk menghalangnya daripada bertindak terhadap rasuah lampau oleh mereka sebelum ini dalam kerajaan.

BACA:

Ini kisah selepas perang dunia kedua, kes pembunuhan didalam Kereta Api Tanah Melayu

“Anda dalam pemerhatian”, LHDN ingatkan semua influencer supaya ‘declare’ pendapatan