Doktor terkejut wanita boleh lahir bayi seberat 6KG

Doktor terkejut wanita boleh lahir bayi seberat 6KG. Seorang wanita di Nottingham, England melahirkan bayi perempuan dengan berat 5.95 kilogram (kg) pada tahun lalu yang kini dilaporkan berada dalam keadaan sihat dan bersaiz normal, lapor akhbar Mirror UK kelmarin.

Jade Smith, 22, melahirkan anak sulungnya, Paisley Jade West pada 2 Ogos 2021 di Hospital Bandar Raya Nottingham menerusi kaedah pembedahan.

“Saya mendapat tahu diri saya hamil pada 1 Disember 2020 dan pada awalnya, diberitahu bahawa kandungan saya berada dalam keadaan baik.

“Namun, ketika menjalani pe­meriksaan apabila kandungan berusia 12 minggu, saya diberi­tahu bahawa bayi ini lebih besar daripada yang dijangkakan dan pada minggu ke-20, kandungan saya seberat 4.53kg.

“Saya sedikit takut dan semasa di akhir kehamilan, amat sukar untuk saya berjalan dengan membawa bayi seberat itu selain menghadapi kesukaran kerana hamil ketika musim panas,” katanya.

Doktor terkejut wanita boleh lahir bayi seberat 6KG

Smith berkata, dia diberi pilihan untuk melahirkan Paisley menerusi kaedah pembedahan kerana cara kelahiran biasa akan membahayakan bayi itu.

Baca Artikel Penuh