Doktor ini hairan kes kematian akibat keradangan jantung makin meningkat ketara

Doktor ini hairan kes kematian akibat keradangan jantung makin meningkat ketara. Bila ada saja kematian mengejut yang melibatkan jantung tidak sempat dibawa ke hospital untuk rawatan, saya tertanya-tanya.Adakah ia disebabkan…Serangan jantung (myocardial infarction)?

Cardiac Arrest?Myocarditis? Hanya yang jujur saja akan mengaku terdapat peningkatan kes keradangan jantung di seluruh dunia.

Doktor ini hairan kes kematian akibat keradangan jantung makin meningkat ketara

“Sementara itu laporan awal daripada WHO seperti dilaporkan dalam Berita Harian wujud ‘kemungkinan’ kaitan vaksin dengan kes keradangan jantung.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam menyatakan bahawa ada ‘kemungkinan hubungan’ antara vaksin coronavirus yang menggunakan teknologi mRNA dan radang jantung yang ‘sangat jarang terjadi’, tetapi manfaatnya masih melebihi risiko.

Jawatankuasa Penasihat Global mengenai Keselamatan Vaksin (GACVS) badan kesihatan itu menyatakan bahawa PBB – meningkatkan otot jantung – dan perikarditis – meningkatkan lapisan di sekitar jantung – telah dilaporkan di beberapa negara, terutamanya Amerika Syarikat (AS).

Doktor ini hairan kes kematian akibat keradangan jantung makin meningkat ketara

“Kes yang dilaporkan biasanya berlaku dalam tempoh beberapa hari selepas vaksinasi, lebih sering berlaku pada lelaki yang lebih muda dan lebih kerap selepas vaksin kedua COVID-19 mRNA,” kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan.

Selepas meninjau data yang ada, GACVS menilai bahawa ‘bukti semasa menunjukkan kemungkinan adanya hubungan antara miokarditis dan vaksin mRNA’.

DISYORKAN UNTUK ANDA
Walaupun demikian, ‘manfaat vaksin mRNA COVID-19 melebihi risiko dalam mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian akibat jangkitan COVID-19’, tambahnya, dengan menyatakan bahawa itu ‘sangat jarang berlaku’.

Sebahagian besar kes miokarditis dan perikarditis berkaitan vaksinasi adalah ‘ringan’ dan hanya memerlukan rawatan ‘konservatif’, kata jawatankuasa itu, walaupun sedang memerhatikan kemungkinan kesan jangka panjang.

Pihak berkuasa perubatan AS bulan lalu memberi amaran bahawa terdapat kemungkinan hubungan antara vaksin mRNA – seperti Pfizer dan Moderna – dan kes miokarditis dalam kalangan penerima yang lebih muda, sementara juga menyatakan manfaatnya terus melebihi risiko.

WHO menyatakan bahawa jawatankuasa farmakovigilance Badan Perubatan Eropah, yang mengesan kesan sampingan ubat-ubatan, juga telah melihat ‘kemungkinan hubungan’ yang boleh dipercayai dalam tinjauan data minggu ini berhubung dengan mereka yang terbabit.

Miokarditis adalah penyakit yang jarang berlaku, yang dipercayai oleh pakar yang biasanya disebabkan oleh virus.

Sebilangan besar penghidap mengalami sakit dada, dan sering dirawat dengan ubat antiradang dan – jika diperlukan – oksigen tambahan.

Israel adalah negara pertama yang melaporkan miokarditis di antara penerima vaksin dalam pelancaran pantas program vaksinasi mRNA mereka.

BACA JUGA :
Wanita cemas dirakam video oleh doktor dalam tandas klinik
MP pertikai proses lantikan doktor tetap, dakwa wujud ‘kabel’
Letupan gas : Doktor pakar di Pulau Pinang meninggal dunia

Artikel ini disiarkan pada 13/01/2022

COMMENTS

Wordpress (0)