Dikecam raih simpati hantar makanan masa hujan, sekali rider ni tunjuk ijazah

Dikecam raih simpati hantar makanan masa hujan, sekali rider ni tunjuk ijazah tak perlu rasa simpati lirik simpati in english empati dan simpati
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]empati vs simpati maksud empati dan simpati simpati dan empati simpati jiwa bukannya alasan tak perlu rasa simpati chord kode transfer pulsa simpati [/bg_collapse]

 

Dikecam raih simpati hantar makanan masa hujan, sekali rider ni tunjuk ijazah. Setiap pekerjaan ada cabarannya tersendiri, termasuk penghantar makanan yang terpaksa berhujan dan berpanas, malah sering berdepan risiko kemalangan.

“Bukan senang nak senang, bila part susah ni kita kena bersabarlah kan,” kata seorang penghantar makanan menerusi video yang merakamkan dirinya basah lencun dek hujan.

Namun niat pemuda itu berkongsi pengalaman disalah erti apabila tindakannya merakamkan diri ketika hujan itu disifatkan sekadar meraih simpati.

“Itulah dulu orang belajar, main-main. Bila susah, nak raih simpati pula,” menurut satu komen netizen di laman sosial sehingga pemuda itu terpanggil untuk membuat satu lagi video menunjukkan dirinya memegang dua sijil pendidikannya secara sepintas lalu.

Bercakap kepada mStar, penghantar makanan itu, Muhammad Norazmaly Abdul Malek memberitahu, dia mula bekerja sebagai penghantar makanan sejak Disember tahun lalu.

Pemuda berusia 26 tahun itu berkata, dia menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pesawat Terbang (Mekanikal) di Universiti Kuala Lumpur – Institut Teknologi Penerbangan Malaysia (UniKL MIAT) di Sepang, Selangor, pada Julai tahun lalu.

“Habis belajar saya tolong keluarga saya mengusahakan bisnes secara kecil-kecilan. Ayah berniaga warung burger, manakala mak jual rojak.

“Saya kemudian buat keputusan untuk buat Grab hantar makanan sebab saya nak dapatkan duit secara fleksibel, tapi pada masa sama masih tolong mak ayah,” katanya ketika dihubungi.

Norazmaly (kiri) membantu bapanya berniaga di gerai burger.

Berasal dari Kampung Alai, Melaka, Norazmaly mengakui dirinya bukan dilahirkan dalam keluarga senang namun bersyukur dapat hidup bersederhana.

Lebih dikenali sebagai Maly, katanya, selain menjual burger di gerai, bapanya sebelum ini menyara kehidupan keluarganya dengan menjadi buruh binaan.

“Jadi video itu saya nak nyatakan bahawa susah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Famili susah, tak semestinya selama-lamanya susah.

“Mereka yang memang dilahirkan dalam keluarga senang itu memang tak boleh disangkal. Tapi bagi famili susah, kena berusaha untuk berubah,” katanya.

Norazmaly (berdiri, dua, kanan) bersama keluarga ketika majlis konvokesyen sewaktu diploma

Walaupun dikritik, anak sulung daripada empat beradik itu bagaimanapun tidak terasa hati, sebaliknya mahu memberi penjelasan mengenai tanggapan segelintir masyarakat.

“Orang yang menganggur bukan bermakna dia tidak berpelajaran. Cumanya mereka belum mendapat tawaran kerja yang bersesuaian dengan pendidikan mereka, belum ada rezeki.

Sudah 15 interview saya hadiri. Saya akan terus mencuba dan mohon kerja kerana ia merupakan salah satu proses untuk berjaya

“Lagipun tak salah kerja hantar makanan, kerja halal juga. Ada je orang yang ada Master (Ijazah Sarjana) dan PhD (Ijazah Doktor Falsafah) jadi rider hantar makanan, isi masa lapang.

“Mereka tak sombong bila berada di atas, kerana tahu bagaimana struggle orang yang berada di bawah,” kata Norazmaly yang sebelum itu menyambung pengajian Diploma Teknologi Kejuruteraan Penyelenggaraan Pesawat Terbang, juga di UniKL MIAT.

Dikecam raih simpati hantar makanan masa hujan sekali rider ni tunjuk ijazah

Norazmaly selesa mencari rezeki sebagai penghantar makanan.

Norazmaly ketika menganggotai Majlis Perwakilan Pelajar di UniKL MIAT 2019-2020

Penerima Anugerah Imam Muda 2013 di sekolah menengah dan menganggotai Majlis Perwakilan Pelajar di UniKL MIAT 2019-2020 ini bercita-cita untuk menjadi jurutera pesawat atau pensyarah.

“Selepas habis belajar tahun lepas, saya ada mohon kerja menggunakan degree yang saya ada. Setakat ini sudah 15 interview saya hadiri secara online kerana pandemik Covid-19.

“Tiga interview ‘tak diterima’, manakala lain-lain tiada jawapan. Bagaimanapun, saya akan terus mencuba dan mohon kerja kerana ia merupakan salah satu proses untuk berjaya.

“Siapa pun kita, jangan pandang rendah terhadap orang lain kerana kita tak tahu kesusahan yang mereka alami. Kalau kita tak nak support mereka atau doakan yang terbaik, jangan cuba jatuhkan mereka,” katanya.

Video menunjukkan sijil pengajian universiti yang dikongsi Maly menerusi apliaksi TikTok meraih sejuta tontonan.

Tonton:

Baca:

Dua tahun kejar ijazah, Sweet Qismina dedah hampir putus asa, susut 10 kilogram

Majlis bersama sekolah tahfiz dicemari dengan aksi gadis gelek buat ‘show’

Siren amaran tsunami bergema di Terengganu, ini penjelasan MET

CATEGORIES