Didakwa ugut syarikat pemaju, Tony Pua akhirnya buka mulut

Didakwa ugut syarikat pemaju, Tony Pua akhirnya buka mulut. Dilaporkan bahawa bekas perdana menteri Pakatan Harapan Dr Mahathir Mohamad membuat umum “rungutan” beliau dalam bukunya yang akan datang dengan rujukan jelas disasarkan terhadap saya, walaupun saya tidak dinamakan secara khusus.

Saya tidak mempunyai akses kepada buku sebenar untuk membaca butiran penuh rujukan. Bagaimanapun, dakwaan itu telah menimbulkan fitnah yang sangat negatif terhadap saya, yang memerlukan saya bertindak balas segera terhadap kepalsuan yang diterbitkan.

Izinkan saya mulakan dengan menyatakan bahawa saya dilantik sebagai setiausaha politik kepada menteri kewangan Lim Guan Eng selepas Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum pada 2018. Saya bekerja dan bertindak atas arahan dan arahan menteri kewangan, untuk membantu beliau dengan tugas besar dan berat beliau. tanggungjawab.

Didakwa ugut syarikat pemaju, Tony Pua akhirnya buka mulut

Mahathir memilih saya sebagai “penasihat yang dipercayai kepada bekas menteri kewangan Lim Guan Eng” dan menuduh saya “penglibatan tanpa kebenaran dalam perniagaan kerajaan”. Dia menuduh saya “dalam rundingan perniagaan yang melibatkan kerajaan walaupun tidak diberi kuasa untuk berbuat demikian, dan telah menggunakan ancaman”.

Mengaitkan satu insiden yang melibatkan penasihat itu, Mahathir mendakwa bahawa saya “mengugut pemaju hartanah yang menghadapi masalah kewangan dalam projek usaha sama dengan kerajaan untuk membangunkan kompleks berbilion ringgit di Kuala Lumpur”.

“Sekarang, penasihat DAP ini sebenarnya membuat ancaman ini walaupun pada hakikatnya berbilion-bilion telah dibelanjakan, dan dia berbuat demikian tanpa merujuk kepada atau memang mendapat sebarang kebenaran daripada kerajaan.”

Biar saya nyatakan secara terang-terangan bahawa ini adalah dakwaan palsu sama sekali.

Ia juga bukan kali pertama Mahathir membuat dakwaan itu. Dia telah memanggil Lim kembali pada November 2018 ke pejabatnya untuk menegurnya atas tindakan saya yang dikatakan. Masalahnya, saya tidak boleh “mengancam” pemaju hartanah kerana saya tidak pernah bertemu atau bercakap secara peribadi dengan pemaju.

Cerita itu

Pemajunya ialah Mulia Property Development Sdn Bhd, sebahagian daripada Kumpulan Antarabangsa Mulia Indonesia. Projek terbabit ialah Exchange 106, yang merupakan sebahagian daripada Tun Razak Exchange yang kontroversi, sebuah legasi 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Projek itu dianggarkan menelan belanja kira-kira RM3 bilion, di mana RM1.8 bilion akan dibiayai melalui pinjaman. Malangnya, pemaju tidak dapat mendapatkan pembiayaan yang diperlukan daripada mana-mana institusi kewangan. Alasan yang jelas ialah pemilik utama Mulia ialah seorang pelarian warga Indonesia yang terkenal, Djoko Tjandra, yang juga dikenali sebagai Joe Chan atau Pak Joe.

Pada 2016, untuk menyelamatkan projek itu, bekas kewangan dan perdana menteri, Najib Razak, bersetuju untuk menyediakan pembiayaan RM1.8 bilion untuk projek itu melalui jaminan kerajaan sebagai pertukaran kepada kementerian Kewangan (MoF) 51% “sementara” pemilikan projek.

Selepas Lim menjadi menteri kewangan, beliau diberi taklimat oleh kedua-dua timbalan bendahari agung ketika itu, Asri Hamidon, dan pegawai TRX City Sdn Bhd mengenai projek itu. Kami dimaklumkan tentang isu berkaitan projek itu, termasuk kegagalan untuk mematuhi garis panduan kebakaran dan keselamatan, ketiadaan kelulusan kawal selia tertentu serta, yang paling penting, penemuan pembayaran dan transaksi pihak berkaitan yang tidak wajar.

Kami juga dimaklumkan bahawa MoF mempunyai klausa khusus dalam perjanjian pemegang saham dengan Mulia bahawa apabila Mulia membayar balik pembiayaan RM1.8 bilion antara 24 dan 36 bulan, bahagian 51% MoF daripada projek itu akan “dipulangkan” kepada Mulia sebagai pertukaran. dengan bayaran tidak melebihi RM200 juta.

Bagaimanapun, sekiranya Mulia gagal membayar balik pinjaman RM1.8 bilion dalam tempoh 36 bulan, MoF berhak untuk membeli baki 49% daripada Mulia dengan harga RM1. Klausa pilihan panggilan ini melindungi MoF pada tahap tertentu sekiranya Mulia lalai.

Keputusan kemudiannya dibuat oleh menteri kewangan untuk memastikan semua isu pematuhan kawal selia diselesaikan dan penyelewengan diperbetulkan, sebelum pengeluaran selanjutnya dikeluarkan untuk projek itu. Ini jelas merupakan perkara yang betul untuk melindungi kepentingan 51% MoF dan wang pembayar cukai dalam projek itu.

Saya telah ditugaskan oleh menteri untuk memantau perkembangan dan penyelesaian isu-isu di atas. Bagaimanapun, semua rundingan dan perbincangan dengan Mulia diketuai oleh Asri, yang merupakan bendahari agung semasa, dan pegawai TRX City. Saya tidak pernah hadir dalam perbincangan mereka.

Pak Joe berang kerana usaha wajar (seperti yang diperuntukkan di bawah perjanjian pemegang saham) diminta, terutamanya selepas layanan diraja yang diterimanya daripada Najib. Dia mendapat pertemuan dengan Mahathir, yang diatur oleh salah seorang “penasihat yang dipercayai” Mahathir untuk membantah tindakan MoF. Mahathir berang apabila dia diberitahu oleh Pak Joe bahawa Tony Pua telah “mengancam” untuk mengambil alih 49% kepentingan Mulia dengan hanya RM1 selepas beliau telah melabur lebih daripada RM1.1 bilion dalam projek itu.

Mungkin saya menjadi sasaran mudah bagi sesiapa yang tidak berpuas hati dengan MoF cuba membersihkan kekusutan Najib, atau mungkin Mahathir mempunyai berat sebelah dan prasangka terhadap saya, tetapi cara paling mudah untuk membangkitkan Mahathir adalah dengan menyentuh titik lemahnya untuk beberapa “bos perniagaan besar” dilayan “tidak adil”.

Menenangkan Mahathir

Lim mempertahankan peranan saya dalam pertikaian di atas dan menjelaskan isu yang terlibat beberapa kali kepada Mahathir secara bertulis. Malah terdapat laporan siasatan peribadi yang ditugaskan oleh TRX City di Mulia International pada 2015 yang mengesahkan status pelarian jenayah Pak Joe di Indonesia.

Malah, Pak Joe kini sedang dipenjarakan di Indonesia atas kesalahan penipuan dan rasuah selepas ditahan Interpol di Kuala Lumpur pada 2020. Polis kanan dan pegawai peguam negara di Indonesia semuanya didapati bersalah bersubahat dengan dan menerima rasuah daripadanya.

Semua dokumen ini telah dibentangkan kepada Mahathir. Kes Exchange 106 juga telah dibincangkan beberapa kali dalam Kabinet antara November 2018 dan Mei 2019, dan sekali-sekala selepas itu. Akhirnya, Kabinet memperakui sepenuhnya kedudukan dan tindakan yang perlu diambil oleh MOF.

Sebagai ahli parlimen Damansara yang terpilih, saya berbangga dengan peranan kecil yang telah saya mainkan dalam kes di atas kerana saya telah membantu melindungi kepentingan pembayar cukai Malaysia dan memastikan projek itu siap tanpa perubahan kerajaan. Ini selepas Najib menyalahgunakan kedudukannya sebagai menteri kewangan untuk menyelamatkan projek swasta itu dengan RM1.8 bilion yang dijamin kerajaan.

Setakat yang saya sedia maklum, semua isu substantif dan pertikaian antara TRX City dan Mulia telah diselesaikan dan diperbetulkan. Satu-satunya perkara yang tertunggak hari ini ialah pilihan panggilan RM1 untuk MoF melaksanakan bagi memperoleh 49% kepentingan Mulia dalam projek itu selepas tamat tempoh 36 bulan.

Saya kesal kerana Mahathir sangat selektif dalam ingatannya. Malangnya dia lebih suka mempercayai kata-kata hartawan asing, yang sebelum ini disabitkan kesalahan menipu ratusan bilion rupiah daripada Bank Bali pada 2009, dan seterusnya disabitkan sekali lagi kerana pemalsuan pada 2020 dan rasuah pada 2021.

Mahathir sepatutnya berbangga kerana kerajaannya telah berjaya melindungi kepentingan rakyat dalam skandal berbilion ringgit ini dan mencatatkan pencapaian itu dalam memoirnya. Sebaliknya, dia telah memilih untuk bersikap picik dan menulis tentang bagaimana dia dapat “menghentikan” setiausaha politik rendah menteri kewangan itu.

Ini adalah Bahagian I respons saya terhadap tulisan Mahathir. Bahagian II akan menyusul tidak lama lagi.

BACA JUGA : Tular video wanita ‘berwajah hitam’ disebalik tragedi letusan Gunung Semeru
Isu MN : Ulama jangan manipulasi hukum ikut selera politik, Zahid tegur Hadi