Desas desus PN akan ketepikan Muhyiddin semakin kuat, ganti dengan Hamzah

Desas desus PN akan ketepikan Muhyiddin semakin kuat ganti dengan Hamzah

Desas desus PN akan ketepikan Muhyiddin semakin kuat, ganti dengan Hamzah. Spekulasi semakin memuncak mengenai pergerakan yang semakin meningkat dalam Perikatan Nasional (PN) untuk mengetepikan pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dengan sesetengah pihak menuduh beliau menjadi batu penghalang untuk menjalin kerjasama dengan kerajaan persekutuan.

Walaupun memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya parlimen Padang Serai, orang dalam parti membayangkan gemuruh rasa tidak puas hati terhadap peranan yang semakin terpencil yang disandang PN dalam bidang politik.

Seorang sumber berkata walaupun menang di Padang Serai dan kalah tipis di Tioman, beberapa pemimpin menyuarakan kebimbangan mengenai rancangan jangka panjang pakatan itu dan sama ada ia perlu kekal dalam kem pembangkang.

“Terdapat juga persepsi bahawa sekiranya Muhyiddin tidak memveto sebarang kerjasama dengan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional, beberapa pemimpin kita mungkin telah diberi jawatan dalam penubuhan persekutuan baharu,” dakwa sumber itu.

Laporan mencadangkan bahawa pemimpin kanan dalam beberapa minggu kebelakangan ini meneroka kemungkinan menggantikan Muhyiddin dengan Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Desas desus PN akan ketepikan Muhyiddin semakin kuat ganti dengan Hamzah

Penolakan sebarang kerjasama dengan PH dan BN difahamkan amat membimbangkan Pas, yang pemimpinnya percaya asas Melayu-Islamnya boleh terkilan dengan tindakan itu dan melihatnya sebagai bertentangan dengan titah Yang Di-Pertuan Agong agar parti itu ditubuhkan. kerajaan perpaduan.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15, PH memenangi 82 kerusi, diikuti PN dengan 73, BN dengan 30, Gabungan Parti Sarawak dengan 22, Gabungan Rakyat Sabah dengan enam dan Warisan, tiga kerusi.

Dengan tiada siapa yang memperoleh majoriti jelas, Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, selepas meminta bukti sokongan daripada pemimpin pakatan, memutuskan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat sokongan majoriti menjadi perdana menteri ke-10 negara.

BN kemudiannya menerima tawaran Anwar untuk membentuk kerajaan perpaduan. PN bagaimanapun menolak cadangan tersebut.

Bagaimanapun, seorang pemimpin kanan Pas, ketika dihubungi, menolak dakwaan itu dan berkata ia hanyalah cubaan untuk menimbulkan perbalahan dalaman dalam PN.

“Tiada apa-apa. Ini cubaan orang terdesak untuk melemahkan PN. Mereka (yang membuat dakwaan) tidak menghormati pilihan rakyat,” kata pemimpin Pas itu merujuk kepada keuntungan PN semasa PRU15.

Mengenai perbincangan untuk menggantikan Muhyiddin dengan Hamzah, pemimpin Pas itu berkata ini semata-mata disebabkan oleh ketakutan terhadap pengaruh PN yang semakin meningkat.

“(Ada) pihak tertentu sudah mula takut dengan PN (dan pengaruh politiknya). Dengan keputusan terkini dari Padang Serai, nampaknya orang ramai memihak kepada PN.”

Orang dalam parti lain berkata tuduhan sedemikian bertujuan untuk mengalihkan perhatian daripada masalah dalaman dalam kerajaan perpaduan.

“Ini adalah cubaan untuk menutup masalah dalaman yang berpunca daripada kerajaan perpaduan antara BN dan PH. PN kekal padu dan sokongan kepada gabungan itu semakin kukuh.

“Kami tidak mempunyai isu dalam kepimpinan parti. Kami semua berdiri teguh menyokong pengerusi PN.”

BACA:

Tuan Ibrahim disebut akan jadi Ketua Pembangkang

Gadis Kelantan selamba belanja buah dada masa tengah buat ‘live’ IG

“Tiada soalan politik di bangunan kementerian saya” – Anthony

CATEGORIES