Daripada banyak tiru teknologi barat sehingga berjaya menguasai dunia teknologi, Ini rahsia kejayaan China

Daripada banyak tiru teknologi barat sehingga berjaya menguasai dunia teknologi, Ini rahsia kejayaan China.

Taikun teknologi China telah tidak disenangi : Jack Ma (Alibaba), Colin Huang (Pinduoduo), Richard Liu (Tencent) dan Zhang Yiming (ByteDance) semuanya telah ditekan oleh Beijing

untuk meninggalkan pekerjaan mereka atau berundur daripada orang ramai peranan. Masa mereka mungkin akan berakhir, tetapi warisan itu tetap luar biasa.

Daripada banyak tiru teknologi barat sehingga berjaya menguasai dunia teknologi, Ini rahsia kejayaan China

Di bawah pemerintahan mereka, China telah menjadi tingkap sebenar kepada masa depan teknologi global.

TikTok adalah contoh yang sempurna. Dilancarkan pada 2016, aplikasi pemesejan video telah dimuat turun lebih dua bilion kali di seluruh dunia.

Ia telah melepasi 100 juta pengguna aktif di Amerika Syarikat. Terima kasih kepada kejayaan TikTok, ByteDance, syarikat induknya, telah mencapai tahap pengaruh yang luar biasa di internet.

Untuk masa yang lama, Barat melihat ekosistem digital China sebagai tiruan murah dari Silicon Valley.

Media Eropah dan Amerika menyifatkan gergasi kuasa besar Asia itu sebagai “Google China” atau “Amazon China.” Tetapi meja telah bertukar.

Tiada setara Barat dengan WeChat

Kuasa besar Asia telah mencipta model perniagaan termaju yang tidak wujud di tempat lain. Adalah mustahil untuk mencari yang setara dengan Barat dengan aplikasi super WeChat (1.2 bilion pengguna), yang digunakan untuk membeli-belah sama seperti untuk membuat temu janji perubatan atau mendapatkan kredit.

Aliran inovasi kini berubah arah.

Peranan sebenarnya telah diterbalikkan: Dalam artikel baru-baru ini, Les Echos menerangkan rangkaian sosial IRL yang berpangkalan di California, sebagai “WeChat of the Western world.”

Grégory Boutté, pengarah digital dan perhubungan pelanggan di kumpulan mewah multinasional Kering, menjelaskan, “Ekosistem digital China adalah sangat berbeza, dan kelajuan evolusinya mengagumkan. Di atas semua itu, aliran inovasi kini berubah arah.”

Ini digambarkan oleh penciptaan acara “belanja langsung” baru-baru ini di Perancis, yang dihoskan oleh selebriti dan diambil daripada konsep yang sudah popular di China.

10,000 pemula baharu setiap hari

Terdapat letupan fenomena ini dalam sfera digital.

Rachel Daydou, Pengurus Besar Rakan Kongsi & China bagi firma perunding Fabernovel di Shanghai, berkata, “Dengan Libra, Facebook cuba mencipta entiti kewangan berdasarkan media sosial, sama seperti WeChat lakukan dengan WeChat Pay.

Facebook Shop kelihatan mencurigakan seperti mini WeChat -programs. Amazon Live diilhamkan oleh Taobao Live dan YouTube Shopping oleh Douyin, bahasa Cina yang setara dengan TikTok.”

Di China, adalah mungkin untuk pergi ke restoran yang dirobot sepenuhnya atau untuk memberi sedikit perubahan kepada penjaga melalui pembayaran mudah alih. Dompet anda ditakdirkan menjadi usang kerana telefon anda boleh membaca menu restoran dan membayar makanan anda melalui Kod QR.

Negara ini menggunakan pengecas mudah alih yang dikongsi seperti cara orang Eropah menggunakan basikal, dan sudah pun menguji stesen swap bateri kereta elektrik untuk mengelakkan 30 minit masa pengecasan semula.

Michael David, ketua pengarah omnichannel di LVMH, berkata, “Ekosistem China sentiasa menggelegak dengan inovasi. Kira-kira 10,000 syarikat permulaan dicipta setiap hari di negara ini.”

China juga merupakan negara paling maju dalam pasaran kereta elektrik. Dengan 370 model pada penghujung 2020, ia mempunyai tawaran yang hampir dua kali lebih besar daripada Eropah, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa.

Seluruh pasaran berjalan pada teknologi

Luca de Meo , Ketua Pegawai Eksekutif pembuat kereta Perancis Renault, berkata pada bulan Jun bahawa China “mendahului Eropah dalam banyak bidang, sama ada kereta elektrik, sambungan atau pemanduan autonomi. Anda perlu berada di sana untuk mengetahui apa yang berlaku.”

Sebagai pasaran, China juga merupakan sumber inspirasi teknologi untuk syarikat Barat, peneraju dunia dalam e-dagang, solar, pembayaran mudah alih, mata wang digital dan pengecaman muka.

Ia mempunyai rangkaian 5G terbesar, dengan lebih daripada satu juta antena berfungsi dan beroperasi, berbanding 400,000 di Eropah.

Kereta pandu sendiri menawarkan titik perbezaan yang menarik antara China dan Barat.

Hanya ambil bilangan peranti yang disambungkan (1.1 bilion), masa yang dihabiskan untuk mudah alih (enam jam sehari) dan, terutamanya, magnitud data yang dikumpul untuk menggunakan dan meningkatkan algoritma kecerdasan buatan lebih cepat daripada di Eropah atau Amerika Syarikat.

Bidang terobosan kereta pandu sendiri menawarkan titik perbezaan yang menarik antara China dan Barat.

Guru kecerdasan buatan Kai-Fu Lee menjelaskan bahawa China percaya bahawa kita harus mengajar lebuh raya untuk bercakap dengan kereta, membayangkan perkhidmatan baharu dan memikirkan semula bandar untuk mengelakkan kereta melintasi pejalan kaki, manakala Barat tidak berhasrat untuk pergi sejauh itu.

Masih ketinggalan dalam beberapa sektor utama

Terdapat kawasan di mana China masih bergelut, seperti semikonduktor. Walaupun peningkatan pengeluaran hampir 50% setahun, negara menghasilkan kurang daripada 40% daripada cip yang digunakannya, menurut data rasmi. Pergantungan ini mengancam cita-citanya dalam kecerdasan buatan, telekomunikasi dan kenderaan autonomi.

Pengeluar China bekerja dengan kehalusan ukiran 28 nm atau lebih, jauh daripada Intel, Samsung atau TSMC. Mereka tidak dapat menghasilkan pemproses untuk PC berprestasi tinggi.

Industri aeroangkasa China juga ketinggalan di belakang Barat. Juga tiada pemain China dalam kalangan 20 syarikat sains hayat teratas di pasaran saham dan terdapat keraguan mengenai keberkesanan vaksin COVID-19 Sinovac dan Sinopharm.

Sehingga 2019, negara memfailkan lebih banyak paten setiap tahun daripada AS, tetapi jauh lebih sedikit yang ditukar kepada produk yang boleh dipasarkan.

Beijing tahu kelemahannya dan sedang berusaha untuk menghapuskannya. Diguna pakai pada Mac, pelan lima tahun ke-14 negara memerlukan peningkatan tahunan 7% dalam perbelanjaan R&D antara sekarang dan 2025, berbanding 12% di bawah rancangan sebelumnya. Data besar diketepikan, itu adalah matematik asas yang boleh difahami oleh sesiapa sahaja.

BACA:
Geng Senario meeting tambah ‘cawangan’? Berani betul geng ‘otai’ komedi ini bincang pasal tambah ‘cawangan’ secara live

Tular video budak jual buah suara sedap macam artis, rupa-rupanya bapa budak ini bukan calang-calang