“Dalamnya! Lori pasir tu besar semut je boleh nampak”, Ini kisah tasik dekat ‘The Mines’ yang korang tak tahu

“Dalamnya! Lori pasir tu besar semut je boleh nampak”, Ini kisah tasik dekat ‘The Mines’ yang korang tak tahu.

Tentu anda mungkin sudah maklum tentang ‘cerita’ tasik The Mines di Seri Kembangan, Selangor yang di dalamnya terdapat ikan-ikan besar.

Menjangkau lebih khusus lagi, tasik itu juga merupakan sebuah bekas lombong antara yang terbesar dan terdalam di dunia ini.

"Dalamnya! Lori pasir tu besar semut je boleh nampak", Ini kisah tasik dekat 'The Mines' yang korang tak tahu

Dikatakan kedalamannya adalah melebihi bangunan 50 tingkat. Sangat dalam dan begitu menjauh dasarnya.

Mari ikuti pendedahan oleh laman Facebook geografi, Mat Geo di bawah ini.

Jika kelmarin anda dibawa untuk melihat lombong dedah yang tersembunyi di tengah Ipoh, ini pula lombong dedah pernah menjadi terbesar di dunia, iaitu Lombong Sungai Besi yang kini bernama The Mines.

Ia mencapai kedalaman 600 kaki atau 180 meter dan bersamaan ketinggian pangsapuri 52 tingkat. Dasarnya terletak pada paras kira-kira 155 meter di bawah paras laut.

Sebelum ditutup pada pertengahan 1980an, lombong dedah ini dimiliki oleh Sg Besi Mines Ltd. yang dikawal oleh MMC melalui Pernes Charter Management Co. di mana MMC adalah 71 peratus milik kerajaan dengan 20 peratus dimiliki Charter Consolidated.

Pernes Charter Management pula dikuasai 50 peratus oleh Charter Consolidated dan 50 peratus oleh Kerajaan Malaysia.

Web geologis Australia yang khusus menyelidiki perlombongan menyebut Sungai Besi telah dilombong sejak abad ke-10 dan pedagang Arab diketahui telah tiba di situ, manakala menjelang abad ke-13 orang Siam pula yang melombong di situ.

Bermula 1911, British mengeskploitasi kawasan itu dan tinjauan pada 1978 menunjukkan ia merupakan bekas alur sungai purba, melihat kepada profil kaserit, timah oksida yang terdeposit di situ.

Kenyataan bahawa ia telah dikunjungi orang Arab sejak abad ke-10 dan perlombongan oleh orang Siam pada abad ke-13 tentulah berdasarkan artifak, relik dan tapak yang kini sudah tidak ditempatnya dan dibawa pergi ke mana untuk apa oleh penjajah demi mengaut sedalamnya perut bumi tapak tersebut.

Kredit gambar: Mat Geo
Dan ia tidak pernah disebut dalam sejarah kita sempena penjarahan tanah yang akhirnya menjadi tasik yang menelan seribu cerita.

Ia diisi air hanya pada tahun 1990an.

Di mana terletaknya titik terdalam lombong tersebut? Ia terletak di tengah tasik di antara bangunan Sapura dan persimpangan menuju Seri Kembangan.

BACA:

Kes pengkid pakai ihram pada zaman kerajaan dahulu punca Anwar gagal jumpa pemimpin Arab Saudi

4 tahun Acap hilang, sekali abang jumpa ‘benda pelik’ masa masuk Gua Tempurung