Daim cadang guna keuntungan bank tubuh tabung amanah untuk pekerja,guna waktu krisis

Kerajaan harus mewajibkan bank memperuntukkan peratusan tertentu daripada keuntungan mereka untuk tabung amanah pekerja yang boleh digunakan semasa berlakunya krisis, kata Daim Zainuddin.

Selain itu, bekas penasihat ekonomi kerajaan itu berkata, wakil Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE) juga harus diberikan tempat dalam lembaga pengarah bank.

“Saya cadangkan syarikat memperuntukkan peratusan tertentu daripada keuntungan mereka sebagai tabung amanah untuk kebajikan pekerja.

“Bagi menjamin kesaksamaan dan keadilan untuk pekerja, sudah tiba masanya NUBE dijemput menghantar wakil ke lembaga pengarah bank supaya pihak pengurusan mendapat input daripada pekerja,” katanya dalam kenyataan khas yang dibaca sempena sambutan Hari Pekerja secara maya oleh NUBE.

Daim, yang merupakan bekas menteri kewangan semasa Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri berkata, beliau terkejut melihat jurang pendapatan antara pekerja dengan pengurusan.

Beliau berkata, pengurusan bank “tidak sensitif” dalam konteks ini kerana mendapat gaji dan bonus tinggi sewaktu rakyat menderita.

“NUBE merayu anggotanya diberikan syarat lebih baik. Jagalah kakitangan anda dengan baik kerana mereka akan bekerja kuat dan memberi anda keuntungan lebih tinggi.”

Daim berkata, pekerja bank hari ini berdepan pelbagai cabaran, terutama perasaan bimbang akan kehilangan pekerjaan sewaktu bank bergerak ke arah automasi dan digitalisasi dengan kemunculan perbankan maya.

“Justeru majikan perlu melibatkan NUBE dalam rancangan pembaharuan industri perbankan dan usaha mempertingkat kemahiran serta melatih semula mereka.

“Amat tidak adil sekiranya pemegang taruh mengabaikan rayuan pekerja bank. Layan pekerja bank sebagai rakan kongsi dan mereka akan berikan sumbangan terbaik kepada majikan dan negara.”

Setiausaha agung NUBE, J Solomon dalam ucapannya berkata, kadar rendah keanggotaan kesatuan di negara ini menyebabkan sesetengah bank bertindak sewenang-wenangnya ke atas anggota kesatuan yang aktif.

“NUBE perlu kuat dan aktif untuk berdepan ‘bank jahat’, terutama bank antarabangsa yang hanya berminat meraih keuntungan dengan membelakangkan rakyat Malaysia.”

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/05/01/guna-keuntungan-tubuh-tabung-amanah-untuk-pekerja-daim-beritahu-bank/

COMMENTS

Wordpress (0)