Dah curi tapi tak nak pulangkan, nak ambil kena bayar sewa pula! Ini kisah muzium barang curi di dunia yang ramai tak tahu

Ini kisah muzium barang curi di dunia yang ramai tak tahu.

Muzium British telah dituduh mempamerkan “harta budaya yang dirompak”,

oleh seorang peguam hak asasi manusia terkemuka yang menyeru institusi Eropah dan AS memulangkan khazanah yang diambil daripada “orang yang ditakluki” oleh “penakluk atau tuan kolonial”.

Dah curi tapi tak nak pulangkan, nak ambil kena bayar sewa pula! Ini kisah muzium barang curi di dunia yang ramai tak tahu

Dah curi tapi tak nak pulangkan, nak ambil kena bayar sewa pula! Ini kisah muzium barang curi di dunia yang ramai tak tahu

Geoffrey Robertson QC berkata: “Pemegang amanah Muzium British telah menjadi penerima terbesar harta curi di dunia, dan sebahagian besar rampasan mereka tidak dipamerkan kepada umum.”

Dia mengkritik muzium kerana membenarkan “lawatan barangan curi” tidak rasmi, “yang berhenti di guli Elgin, Hoa Hakananai’a, gangsa Benin dan harta budaya yang dicuri lain”. Tiga barang yang disebutnya dikehendaki oleh Greece , Pulau Easter dan Nigeria masing-masing.

“Bahawa perjalanan pemberontak ini dibenarkan adalah satu penghormatan kepada toleransi institusi yang hebat ini, yang akan menjadi lebih besar jika ia membasuh tangan daripada darah dan mengembalikan barang rampasan Elgin,” kata Robertson.

Dia menuduh muzium itu mengatakan “serangkaian pembohongan dan separuh kebenaran yang dibina dengan teliti” tentang bagaimana guli “diselamatkan’ atau ‘diselamatkan’ atau ‘diselamatkan’ oleh Lord Elgin, yang memilikinya secara sah.”

Dia mengkritik “muzium ensiklopedia” seperti Muzium British, Louvre di Paris dan Metropolitan di New York yang “mengunci warisan berharga negara lain, yang dicuri daripada rakyat mereka oleh perang pencerobohan, kecurian dan penipuan”.

Pandangan Robertson muncul dalam bukunya, Who Owns History? Rampasan Elgin dan Kes Memulangkan Harta Karun Yang Dirompak.

Dia menulis: “Ini adalah masa untuk merendah diri – sesuatu yang British, masih mendambakan era ketika mereka memerintah dunia, iaitu untuk Brexit, tidak melakukannya dengan baik. Sebelum ia mengeluarkan mana-mana bahagian warisan budaya orang lain, Muzium British boleh mengadakan pameran – ‘The Spoils of Empire’.” Yang lain berpendapat bahawa empayar juga membawa faedah, termasuk pendidikan dan perundangan.

Menyokong pemulangan harta budaya berdasarkan prinsip undang-undang hak asasi manusia, Robertson memerhatikan bahawa presiden Perancis, Emmanuel Macron telah “menggerakkan perdebatan” dengan mengisytiharkan bahawa “warisan budaya Afrika tidak lagi boleh kekal sebagai tawanan muzium Eropah”.

“Ahli politik mungkin membuat permohonan maaf yang lebih atau kurang ikhlas atas jenayah bekas empayar mereka, tetapi satu-satunya cara yang ada sekarang untuk membetulkan mereka adalah dengan mengembalikan harta rampasan rogol Mesir dan China dan kemusnahan masyarakat Afrika dan Asia dan Amerika Selatan, ” dia menulis.

“Kita tidak boleh membetulkan kesilapan sejarah – tetapi kita tidak boleh lagi, tanpa rasa malu, mendapat keuntungan daripadanya.”

Robertson menyediakan laporan mengenai penyatuan semula guli Elgin untuk kerajaan Greece dengan Amal Clooney dan mendiang Profesor Norman Palmer . Dalam buku baharunya, beliau mengakui bahawa pengembalian semula mungkin menggalakkan tuntutan lanjut, “walaupun – kerana Marbles adalah unik – tidak semestinya yang berjaya”.

Dia menulis: “Gangsa Benin, sebagai contoh, adalah seni yang penting kepada Afrika, tetapi tidak kepada dunia dengan cara guli mempunyai resonans antarabangsa. Sebaliknya, cara biadab mengambil gangsa adalah jenayah perang, yang secara moral lebih hina daripada kecurian dan penipuan Elgin.”

Beberapa gangsa Benin di Muzium British di London.

Sekiranya muzium memulangkan artifak kolonial mereka?

Dia menuduh pemegang amanah muzium dan kerajaan bertindak balas terhadap permintaan untuk mengembalikan harta budaya. Beliau juga mengkritik kekurangan kepelbagaian di kalangan pemegang amanah.

Julian Spalding, bekas ketua muzium Glasgow, Sheffield dan Manchester, bersetuju bahawa Muzium British harus mengembalikan guli Elgin “kerana ia adalah bahagian intrinsik salah satu karya seni terhebat di dunia”.

Jurucakap Muzium British mengesahkan bahawa ia membenarkan “lawatan barangan curi”, yang dikendalikan oleh pemandu luar. Beliau berkata guli Elgin diperoleh secara sah, dengan kelulusan pihak berkuasa Uthmaniyyah pada masa itu.

“Mereka tidak diperolehi akibat konflik atau keganasan. Aktiviti Lord Elgin telah disiasat dengan teliti oleh jawatankuasa pilihan parlimen pada 1816 dan didapati sah sepenuhnya,” katanya.

“Muzium British mengakui sejarah sukar beberapa koleksinya, termasuk cara yang dipertikaikan di mana beberapa koleksi telah diperoleh seperti melalui tindakan ketenteraan dan rompakan seterusnya …

Dalam kes gangsa Benin, muzium itu melawat Benin City pada 2018 untuk bercakap tentang rancangan untuk Muzium Diraja baharu di Benin City dan bagaimana muzium itu boleh membantu.”

BACA:“Dia luah rasa kecewa kahwin dengan isterinya, kalau dia tahu aku ada simpan hati pada dia mesti dia dah jadi suami aku”