Cermin kereta kena pecah, tindakan pantas pemuda ini berjaya tangkap penyamun di SS14

Cermin kereta kena pecah, tindakan pantas pemuda ini berjaya tangkap penyamun di SS14. [Saya] mengambil sedikit masa untuk menghadam perkara ini. Kemudian pergi ke sekeliling untuk mencari kamera CCTV tetapi tidak ada yang menunjukkan arah kereta saya.”

Untuk tujuan ilustrasi sahaja

Jadi apa yang dia buat? Dia mengaktifkan fungsi “Cari Peranti Saya” pada telefonnya, mengunci semua perantinya yang lain dan mula menjejaki perompak itu.

“Saya dirompak di SS14, peranti itu didedahkan berada di suatu tempat di Sri Petaling.”

Cermin kereta kena pecah, tindakan pantas pemuda ini berjaya tangkap penyamun di SS14

Tanpa membuang masa, Arvin bergegas ke balai polis berhampiran untuk membuat laporan. Polis sedia membantu. Bagaimanapun, mereka meminta Arvin mencari sendiri pencuri itu terlebih dahulu kerana pencuri itu mungkin mengesan anggota polis.

Lokasi yang ditunjukkan membawa Arvin ke sebuah restoran di Sri Petaling, di mana dia berpura-pura mencari makanan untuk dibeli.

“Akhirnya, saya jumpa lelaki itu dengan jam tangan saya. Untuk memastikan ia milik saya, saya menghampiri mereka lebih dekat tetapi berlagak seolah-olah saya membuat pesanan berhampiran tempat mereka duduk.”

Apabila Arvin yakin, dia segera keluar dari restoran dan memanggil anggota polis. Di sinilah tindakan bermula.

Pencuri yang sedang berbual-bual dengan rakan-rakannya tidak tahu apa yang akan berlaku. Salah seorang anggota polis memborgolnya di tempat kejadian dan bertanya kepadanya sama ada dia mempunyai rakan kongsi dalam jenayah, yang lelaki itu berkata, “Saya melakukan semuanya sendirian”.

Semua ini berlaku dalam masa sejam.

Bercakap kepada WORLD OF BUZZ, Arvin berkata anggota polis segera membawa lelaki itu kembali ke balai polis dan jika didakwa, dia boleh berdepan hukuman penjara sehingga 6 bulan. Berkat tindakan pantas PDRM, beliau berjaya mendapatkan semula semua barangnya.

“Saya mendapatkan semula Macbook Pro, iPad dan jam tangan saya. Peranti ini boleh dijejaki selagi ia dicas.”

Arvin juga memberitahu WORLD OF BUZZ bahawa ia memang kerja seorang kerana rakan-rakan pencuri itu bukan rakan sejenayahnya.

“Dia cuba menjual jam tangan saya kepada rakan-rakannya. Mereka tidak tahu tentang aktiviti merompaknya.”

Lelaki itu juga mempunyai 16 rekod pecah kereta sebelum ini, menurut polis.

Kami gembira kerana Arvin berjaya mendapatkan semula semua barang curinya, dan setinggi-tinggi penghargaan kepada PDRM atas tindakan yang cekap dan pantas! Ingatlah barang-barang yang anda tinggalkan di dalam kereta anda.

BACA:

Remaja kantoi buat rancangan nak letupkan kubur ulama terkenal

Agong anugerah ‘Datuk Seri’ kepada Mohamad Sabu