Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

Cara lajukan handphone supaya tak hang delete data ini sahaja

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja. Masalah handphone selalu hang dan lembap memang buat kita stress. Tambah pula ia berlaku waktu kita nak buat urusan penting.

Salah satu puncanya mungkin sebab banyak sangat file yang tak perlu masih tersimpan dalam phone hingga jadi berat.

Bagi melancarkan fungsi handphone, file ini perlu kita clear. Caranya, boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Hafizi Zain.

Cara delete file tak perlu dalam phone

1. Pergi ke bahagian Setting.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

2. Cari ‘Apps’ dan klik di situ. Nanti akan keluar semua Apps yang kita download dalam handphone.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

3. Klik bahagian tepi tiga garisan.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

4. Selepas itu akan keluar senarai ini. Pilih sort by size. Nanti akan keluar saiz mana paling besar akan ada atas sekali.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

5. Pilih mana-mana Apps yang nak kita clear, contoh klik Facebook.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

6. Bila keluar senarai ini dan klik Storage.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

7. Nanti akan terpapar file cache yang memakan banyak memory. Macam di Facebook ini ada 520MB file yang tak perlu. Tekan clear cache di bahagian bawah.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

8. Selepas tekan, cache akan jadi 0. Ulang semula langkah ini pada apps lain untuk clear kan file tak perlu supaya handphone kita jadi lebih laju.

Cara lajukan handphone supaya tak hang, delete data ini sahaja

BACA JUGA :

Dakwaan sengaja bakar sebab nak insurans, ini respon bos Jakel

“Maduku adalah adik aku sendiri, tak sangka suami buat kejutan macam ni”

Dua varian utama dari China dah masuk Malaysia – DG Hisyam

CATEGORIES