Calon muda PH meriahkan lagi PRN Melaka

PH enggan kerjasama

Semua Parti-parti utama tanah air telah selesai mengumunkan calon-calon yang akan bertanding di Pilihanraya Negeri (PRN) Melaka.

Majlis Presiden Pakatan Harapan telah lebih awal mencapai kata sepakat dalam memilih penggunaan logo Pakatan Harapan (PH) yang akan digunakan dan dalam pembahagian 28 kerusi-kerusi DUN ditandingi PKR (11), Amanah (9), dan DAP (8).

Calon muda PH meriahkan lagi PRN Melaka

Pengumuman calon-calon mewakili PH pula telah dimuktamad semalam dan diumumkan sebagai persediaan awal sebelum Hari Penamaan Calon pada hari Isnin, 8 November 2021.

Saya amat teruja dan ucapkan syabas kerana ramai calon muda yang di ketengahkan dalam PRN Melaka. Seramai 64% adalah merupakan calon yang berumur 50 tahun ke bawah.

Saya berbangga kerana 5 dari 28 calon yang bertanding nanti adalah dari kalangan anak muda berumur 21 hingga 30 tahun. Manakala calon termuda PH adalah seorang pemudi berumur 21 tahun. Selain itu, keputusan PH menurunkan hampir 40% peratus calon berumur 4o tahun ke bawah menggambarkan kesungguhan PH mengemukakan perwakilan yang berkadar dengan bilangan pengundi yang akan keluar menentukan masa depan Kerajaan Melaka nanti.

Sepertimana ramai penganalisa, aktivis dan pengikut politik lain, saya juga turut tertanya-tanya dengan keputusan PH menurunkan Dato Seri Idris Haron dan Datuk Nor Azman Hassan bertanding di atas tiket Pakatan Harapan.

Saya beranggapan bahawa Majlis Presiden dan Kepimpinan PH Melaka telah menghalusi and menimbang perkara ini semasak-masaknya. Tambahan pula kedua-dua bekas ADUN Umno tersebut bukan melompat parti, bahkan mereka telah dipecat dari parti yang mereka anggotai.

Ia berbeza dengan tindakan khianat dan paling tadah Ahli-Ahli Parlimen and ADUN-ADUN terbabit sehingga jatuhnya Kerajaan Persekutuan dan beberapa buah Kerajaan Negeri Pakatan Harapan sebelum ini.

Sebagai sebuah Parti yang membawa pendekatan “Khemah Besar”, saya percaya Pakatan Harapan terbuka menerima mana-mana parti dan individu yang ingin bersama dengan PH menolak kleptokrasi, melakukan reformasi, memulihkan tadbir urus dan tata kelola Negara dan Kerajaan Negeri.

Pada saya, Pakatan Harapan menghormati sikap dan pendirian mereka menarik sokongan terhadap Kepimpinan Kerajaan BN Melaka yang telah rosak, menyimpang dari urus tadbir yang baik. Sebagai sebuah Khemah Besar, Pakatan Harapan tentu boleh mempertimbang dan menerima mana-mana parti dan individu yang berhasrat untuk bersama-sama merealisasikan aspirasi Pakatan Harapan.

Saya yakin pengundi dan rakyat negeri Melaka boleh menilai kebolehan, keupayaan, ketelusan dan keadilan dan keberkesanan pentadbiran di bawah kepimpinan mantan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari walaupun PH hanya mentadbir negeri selama 22 bulan.

Oleh itu amatlah wajar mandat yang telah diberikan oleh rakyat Melaka pada PRU14 yang lalu dikembalikan semula kepada Pakatan Harapan melalui peti undi ketika PRN Melaka kali ini.

SELAMAT MENGUNDI!

Azli Yusof
Shah Alam | 7 November 2021

BACA JUGA : Pemimpin Pas siar permohonan maaf kepada Presiden Amanah
Kini Pas kata terpaksa lawan Umno pula di Melaka

CATEGORIES