Bumi menuju ke arah kepupusan besar-besaran – Pakar

Bumi menuju ke arah kepupusan besar-besaran – Pakar. Pakar-pakar mendakwa bahawa Bumi sedang menuju ke arah bencana kepupusan besar-besaran buat kali keenam, lapor akhbar Daily Star semalam.

Sepanjang sejarah sekitar 4.5 bilion tahun kewujudan planet ini, pakar berkata, terdapat lima peristiwa kepupusan berskala besar yang berlaku setakat ini.

Perubahan iklim kini diramalkan membawa kepada peristiwa kepupusan seterusnya.

Keadaan itu dijangka berlaku apabila Bumi mengalami perubahan iklim yang memusnahkannya dengan lebih cepat berbanding dipulihkan.

“Kadar kepupusan semasa adalah kira-kira dua turutan magnitud lebih tinggi daripada kadar kepupusan biasa.

Bumi menuju ke arah kepupusan besar-besaran - Pakar

“Perubahan iklim yang dikesan semasa kepupusan besar-besaran dan terakhir ini bukanlah satu-satunya punca. Kesan perubahan global lain turut memainkan peranan,” kata seorang profesor di Jabatan Ekologi Universiti Charles di Prague kepada laman berita Live Science.

Sementara itu, seorang profesor emeritus di Jabatan Sains Bumi di Universiti Tohoku di Jepun, Kunio Kaiho menjelaskan bahawa cara Bumi memanas menyebabkan ia hanya memerlukan beberapa darjah suhu untuk dimusnahkan dengan lebih cepat berbanding dipulihkan.

“Peningkatan purata suhu global sebanyak 9 darjah Celsius menjadi elemen penting kepada kepupusan besar-besaran, sejajar dengan pemanasan global,” katanya.

BACA:

Terpaksa bawa 16 jiran sekampung kirakan duit simpanan berguni-guni

Terkini: Mahkamah tolak permohonan Najib kemuka bukti baru

Beri makan homeless, Ebit Lew kena ‘sound’ dengan gangster kawasan