Beri pencen RM350 sebulan, 65 tahun baru boleh keluar KWSP – Bank Dunia

Oleh MHDAILY

Bank Dunia mencadangkan kerajaan menimbang memberikan pencen bulanan RM350 sebulan kepada warga tua B40 manakala Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) meningkatkan usia minimum pencarum dibenar mengeluarkan keseluruhan simpanan kepada 65 tahun.

Dalam laporan mengenai keselamatan sosial untuk warga tua di Malaysia yang dilancarkan hari ini, Bank Dunia turut mencadangkan segala caruman KWSP ditukar sepenuhya sebagai simpanan dan tidak lagi diguna pakai untuk keperluan lain.

Ini untuk membolehkan pencarum mempunyai simpanan mencukupi untuk menampung keperluan di usia tua.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH 👇🏻👇🏻👇🏻
SAMBUNGAN ARTIKEL 👇🏻👇🏻👇🏻

Had umur minimum untuk pencarum mengeluarkan simpanan KWSP ketika ini adalah 55 tahun dan mereka dibenarkan mengeluarkan 30 peratus caruman untuk pelbagai tujuan seperti membeli rumah dan pendidikan, manakala bakinya untuk simpanan hari tua.

Menurut laporan itu, KWSP harus mengorak langkah meningkatkan usia minimum pengeluaran caruman kepada 65 tahun bagi memastikan ia boleh menampung keperluan pencarum untuk jangka masa yang lebih lama.

Menurut laporan Bank Dunia itu, peralihan dari had umur 55 tahun ke 65 tahun untuk mengeluarkan keseluruhan caruman boleh dilakukan beransur-ansur dalam tempoh 20 tahun.

KWSP juga digesa meninjau kemungkinan memperkenalkan insuran umur panjang dan produk lain yang boleh mengurangkan kadar caruman tanpa menjejaskan kebajikan pencarum.

Laporan itu menegaskan pendekatan sedemikian diperlukan untuk membela pencarum berusia yang terkesan akibat pandemik Covid-19 dan bermasalah kerana simpanan mereka semakin merosot atas faktor tertentu.

Dalam laporan itu, Bank Dunia juga menyarankan penubuhan program pencen sosial yang dibiayai menerusi hasil cukai untuk menjamin sumber pendapatan bagi golongan yang memerlukan pembelaan.

Sebagai contoh, warga tua dalam kumpulan B40 boleh diberikan pencen RM350 setiap bulan, mengikut sistem Bantuan Sara Hidup (BSH) yang ada sekarang.

Laporan itu berkata ramai keluarga berpendapatan rendah masih tidak mempunyai perlindungan KWSP.

Ketua Pegawai Pembangunan Sumber Manusia Bank Dunia Achim Schmillen, dalam membentangkan laporan dalam talian itu berkata 40 peratus pekerja Malaysia tidak mempunyai caruman dengan KWSP mahupun institusi tabungan lain.

Justeru perlu ada agenda dan dasar untuk memastikan warga tua golongan B40 memperolehi jaminan pendapatan, kata beliau.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/11/24/beri-rm350-sebulan-untuk-warga-tua-b40-naikkan-umur-keluar-duit-kwsp-kepada-65-tahun-gesa-bank-dunia/