Bekas speaker dedah parlimen boleh bersidang sebelum 1 Ogos

Logik dan “masuk akal dari segi perlembagaan” untuk Parlimen bersidang sebelum darurat tamat pada 1 Ogos, kata bekas Speaker Dewan Rakyat Ariff Yusof.

Beliau berkata, Ordinan Darurat yang dilaksanakan pada Januari lalu perlu dibentang untuk perbahasan sebelum berakhirnya darurat, yang mana Parlimen digantung.

Ariff memetik Artikel 150(3) Perlembagaan Persekutuan bagi mempertahankan alasannya.

Undi tak percaya Bekas speaker

“Berdasarkan perkataan yang jelas, semangat dan tujuan Perlembagaan Persekutuan, semua perisytiharan darurat dan peraturan yang dibuat bawahnya mesti dibentangkan di Parlimen untuk Dewan mempertimbangkan apakah ia harus diteruskan atau dibatalkan,” katanya kepada FMT.

“Itu adalah sebahagian daripada semak dan imbang,” katanya.

Justeru, Ariff berkata mengadakan sidang Parlimen pada akhir Ogos atau September seperti diumumkan kerajaan adalah tidak masuk akal dari segi perlembagaan.

“Itu hanya untuk kepentingan politik. Perlembagaan Persekutuan tidak bergantung pada kepentingan politik,” katanya.

Mengenai cadangan persidangan Parlimen hibrid, Ariff, yang menjadi Speaker Dewan Rakyat ketika pemerintahan Pakatan Harapan, berkata ia boleh berlaku dengan segera.

Beliau berkata, untuk memiliki peraturan yang tepat menguruskan Parlimen hibrid, Dewan perlu membuat beberapa pindaan terhadap Peraturan Tetap.

“Dewan juga boleh untuk, mengatakan, meluluskan resolusi untuk menangguhkan setiap bahagian dari Perintah Tetap untuk sementara waktu bagi membenarkan prosiding hibrid,” katanya.

Ariff berkata, ini kerana ketua untuk kedua-dua Dewan- Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun dan Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim – mempunyai kuasa untuk membenarkan perkara ini, seperti dilihat ketika badan legislatif melaksanakan perkara ini.

“Buat masa ini, Parlimen masih boleh meneruskan prosiding secara bersemuka yang tertakluk kepada kawalan.

“Ia boleh menghadkan jam atau hari persidangan, atau jumlah Ahli Parlimen dan senator yang hadir di Dewan,” tambahnya.

Dewan bahkan boleh mengehadkan prosiding kepada perkara kritikal sahaja, katanya.

“Saya tidak melihat sebarang bahaya apa yang akan terjadi sekiranya Parlimen diizinkan bersidang selama tiga atau empat hari pada Julai dengan adanya kawalan ini,” kata Ariff.

Mengenai prosiding Jawatankuasa Parlimen, Ariff berkata mereka dapat bertemu dengan segera dalam talian tanpa pindaan terhadap Perintah Tetap kerana cara prosiding adalah untuk membuat keputusan Jawatankuasa Dewan.

Terdahulu, Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun dan timbalannya Azalina Othman Said dan Rashid Hasnon serta Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim serta timbalannya Mohamad Ali Mohamad tiba di Istana Negara untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Pertemuan itu dipercayai mengenai pembukaan semula Parlimen sebelum darurat berakhir pada 1 Ogos.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/29/parlimen-boleh-bersidang-sebelum-darurat-tamat-kata-bekas-speaker/

BACA JUGA : Pertahan kilang, ribuan bisnes lain gulung tikar