“Beauty with brain”, Student UiTM catat markah kedua tertinggi di dunia dalam exam ACCA yang ramai tak lepas

“Beauty with brain”, Student UiTM catat markah kedua tertinggi di dunia dalam exam ACCA yang ramai tak lepas.

Pelajar asas perakaunan di UiTM Perak membanggakan fakulti dan universitinya selepas mencatat markah peperiksaan tertinggi bagi Merekod Transaksi Kewangan (FA1) di Malaysia.

Bukan itu sahaja, pelajar berkenaan, Juulea Qiestyna Abu Zar, turut membanggakan negara kita kerana markah peperiksaan yang sama bagi sesi Mac 2023 yang dicatatnya juga merupakan yang kedua tertinggi di dunia!

"Beauty with brain", Student UiTM catat markah kedua tertinggi di dunia dalam exam ACCA yang ramai tak lepas

Dikongsi oleh laman Facebook rasmi UiTM Perak , pihak kampus mengucapkan tahniah kepada Julea Qiestyna atas pencapaiannya menerusi satu catatan yang telah menjadi tular.

Sehingga masa artikel ini ditulis, siaran itu telah mendapat lebih 9,200 suka dan lebih daripada 1,900 perkongsian. Ia juga mempunyai lebih 1,000 komen, dengan netizen mengucapkan tahniah kepada Julea Qiestyna dan kampus UiTM Perak atas pencapaian tersebut.

Beberapa pengulas memanggil Julea Qiestyna sebagai “cantik dengan otak” dan mengucapkan tahniah kepadanya kerana mendapat pencapaian, terutamanya dalam subjek yang kebanyakan orang mendapati agak sukar. Malah ada yang mengatakan bahawa dia mungkin akan menjadi Gabenor Bank Negara seterusnya.

Seorang lagi pengulas berkata, dia berasa tenang dan bangga membaca catatan itu dan menyeru portal berita untuk menonjolkan pencapaian sebegitu dan bukannya hanya tertumpu kepada selebriti dan skandal mereka.

Selain itu, pelajar UiTM Perak itu turut mengucapkan tahniah oleh Pengerusi Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan Negeri Perak, Khairudin Hj Abu Hanipah.

Dalam catatan Facebook , Adun Belanja memuji pencapaian itu dan berharap lebih ramai rakyat Perak akan mencipta nama di persada global.

BACA:

Ahli Parlimen Permatang Pauh bakal calon Ketua Menteri Melayu pertama Pulau Pinang?

Ini kronologi mudah faham kes saman fitnah Ustaz Ahmad Dusuki dengan Dr Mujahid Yusof Rawa