Batu-batuan ini jika diketuk berbunyi seperti loceng, penduduk kehairanan

Batu-batuan ini jika diketuk berbunyi seperti loceng, penduduk kehairanan.Pada tahun 1890, JJ Ott mengadakan konsert yang luar biasa untuk Persatuan Sejarah Buckwampum. Apa yang menjadikan konsert itu luar biasa bukanlah muzik yang dimainkan tetapi instrumen yang dimainkan oleh Ott.

Alat itu diperbuat daripada batu yang menghasilkan nada yang jelas seperti loceng apabila dipukul dengan tukul. Anda mungkin mengatakan ia adalah konsert rock pertama.

Ott memperoleh batu muzik dari padang batu berhampiran di Upper Black Eddy, Pennsylvania . Dikenali hari ini sebagai Taman Batu Ringing, padang batu itu menduduki 7 ekar kawasan berhutan, dan sedalam lebih 10 kaki dengan batu-batu besar.

Terletak di tengah-tengah 128 ekar batu deringan County Park di Pennsylvania, adalah satu bidang batu unik. Tersebar di seluruh tujuh hingga lapan ekar, batu yang menghasilkan bunyi bernada logam tersendiri apabila dipukul dengan tukul besi atau batu.

Orang a.sli Amerika telah ketahui tentang batu-batu tersebut selama berabad-abad lamanya.

Batu-batuan ini jika diketuk berbunyi seperti loceng, penduduk kehairanan

Bunyi yang dihasilkan oleh batu-batu begitu tidak dijangka bahawa ia boleh membuatkan anda tertanya-tanya jika ianya benar-benar batu.

Fenomena aneh ini telah membingung saintis dan ahli geologi awal 1900 selama bertahun-tahun. Beberapa eksperimen telah dijalankan ke atas batu dering, tetapi sebab yang tepat untuk bunyi yang luar biasa masih tidak diketahui.

Hasil Kajian Saintis Terkini

Secara ringkasnya, hasil siasatan melalui imbasan CTscan dan alatan berteknologi tinggi, saintis temui beberapa lohong di dalam batuan tersebut yang menyebabkan ianya berbunyi p.elik.

Lohong ini terjadi disebabkan proses luluhawa yang memakan tempoh masa yang sangat lama sehingga jmutaan tahun.

Setiap batu di kawasan tersebut mempunyai jumlah-jumlah lohong berbeza yang menyebabkan bunyi yang keluar pun berbeza apabila diketuk.

Hanya kira-kira satu pertiga daripada batu yang berdering, dan untuk masa yang lama mengapa batu itu berdering sama sekali tidak jelas. Walau bagaimanapun, pada tahun 1965 sekumpulan saintis mengh.ancurkan, meme.cahkan, dan mengh.iris batu.

Selepas melakukan banyak ujian, mereka mendapati bahawa walaupun semua batu sebenarnya berdering, mereka melakukannya pada nada yang lebih rendah daripada yang dapat dirasakan oleh telinga manusia.

Anda boleh mendengar bunyi batu misteri ini di bawah

Walaupun ramai yang tergoda dan ingin membawa pulang batu deringan secara h.aram, ia adalah sia-sia kerana batu-batu itu kehilangan keupayaan muziknya setelah diambil dari batu-batu lain.

Beberapa saintis awal berminat dengan batu deringan walau bagaimanapun, tiada seorang pun yang dapat merumuskan teori yang boleh dipercayai tentang keupayaan deringan batu atau pembentukan medan batu.

Edgar T. Wherry, ahli mineralogi dan ahli botani , mula berminat dengan batu deringan semasa mengajar di Universiti Lehigh. Wherry berteori bahawa deringan itu disebabkan oleh tekstur batuan dan ia disokong oleh batuan lain. Dia mengenal pasti padang batu itu sebagai sejenis felsenmeer.

Pada mesyuarat Tahunan ke 13 Persatuan Sejarah Bucks pada Jun 1900, Charles Laubach, seorang ahli geologi dan naturalis tempatan yang terkenal, menerangkan geologi ambang perangkap dengan merujuk kepada tapak seperti Bridgeton, Stony Garden, dan lain-lain.

Benjamin Franklin Fackenthal, usahawan tempatan dan pemegang amanah daripada Franklin dan Marshall College, menjadi tertarik dengan batu-batu dering. Walaupun bukan ahli geologi profesional, Fackenthal membuat pemerhatian yang meluas pada semua medan batu.

Pada tahun 1965, ahli geologi Richard Faas dari Kolej Lafayette membawa beberapa batu kembali ke makmalnya untuk ujian. Dia mendapati bahawa apabila batu itu dipukul, satu siri nada pada frekuensi yang lebih rendah daripada yang boleh didengari oleh telinga manusia . Bunyi yang boleh didengar hanya terhasil kerana nada ini berinteraksi antara satu sama lain.

Walaupun eksperimen Faas menjelaskan sifat nada, mereka tidak mengenal pasti mekanisme fizikal khusus dalam batu yang membuatnya.

BACA:

Raja Bomoh mahu saman pihak berkuasa RM300 juta
Kes Covid-19 mungkin kembali naik hingga 15,000 kes sehari gara-gara Omicron
Bukan sebab Pas kuat di Kelantan, tetapi pembangkang terlalu lemah