Banjir : Walaupun dalam satu kerajaan Umno dan Bersatu saling tuding jari

Banjir : Walaupun dalam satu kerajaan Umno dan Bersatu saling tuding jari

Walaupun dalam satu kerajaan Umno dan Bersatu saling tuding jari.Persepsi Putrajaya lewat bertindak membantu mangsa banjir, khususnya di Lembah Klang dilihat mencetuskan “ribut” baharu dalam hubungan Umno-Bersatu dan mungkin mempengaruhi ‘timing’ PRU15.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden Umno dilihat menjadi sasaran kritikan pemimpin Bersatu, kurang lima bulan setelah Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dijatuhkan oleh kalangan pemimpin Umno sendiri.

Kritikan terbuka dilontar oleh Ketua Penerangan Bersatu sendiri, Wan Saiful Wan Jan, tiga hari lalu. Beliau ‘meminta’ Ismail lebih aktif dalam mengetuai penyelarasan operasi bantuan banjir.

Wan Saiful berkata, banjir adalah bencana besar dan tanggungjawab utama membantu rakyat mestilah diletakkan di atas bahu Perdana Menteri.

Wan Saiful Wan Jan.
Namun kritikan itu mengundang kemarahan pemimpin veteran Umno Nazri Aziz yang menyifatkan Wan Saiful “bangang” dan tidak tahu struktur pentadbiran kerajaan.

Beliau membayangkan kritikan Wan Saiful terhadap Ismail juga cubaan licik untuk melindungi Menteri dari Bersatu, Abdul Latiff Ahmad, yang bertanggungjawab atas NADMA yang dikritik kerana dilihat lembab dalam tugasan membantu mangsa banjir.

Penganalis melihat teguran terbuka Wan Saiful dan balasan spontan Nazri mencerminkan perang Bersatu-Umno masih panas.

Menurut Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia (USM), kalangan pemimpin Bersatu mungkin menggunakan isu banjir untuk “membalas dendam” terhadap Umno atas kejatuhan Muhyiddin sebagai perdana menteri Ogos lalu.

Walaupun dalam satu kerajaan Umno dan Bersatu saling tuding jari

“Perang antara Saiful dan Nazri mendedahkan karakter sebenar sebahagian ahli politik kita. Keutamaan mereka, hatta ketika nyawa rakyat menjadi pertaruhan sekalipun, adalah menjaringkan markah politik menentang pesaing politik mereka.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid.
“Lebih menyedihkan apabila ini berlaku dalam kalangan sesama ahli politik gabungan parti pemerintah,” katanya kepada FMT, merujuk kepada penglibatan dua parti itu dalam kerajaan Keluarga Malaysia Ismail.

Muhyiddin sebelum ini dikritik teruk oleh pimpinan utama Umno, termasuk Ahmad Zahid Hamidi, Mohamad Hasan, dan Najib Razak atas kegagalan kerajaan pimpinan Perikatan Nasional menangani wabak Covid-19 secara berkesan.

Pandemik itu mencetuskan krisis ekonomi dan kesihatan dengan ribuan warga Malaysia hilang pekerjaan atau gaji mereka dipotong.

Walaupun Muhyiddin menyalurkan berbilion ringgit menerusi pelbagai skim bantuan, beliau terus terpalit dengan jumlah kenaikan kes dan masalah ekonomi yang berterusan.

Pada kali ini, Ismail dilihat sebagai wajah kerajaan yang dituduh lembab menangani banjir teruk yang melanda Lembah Klang serta beberapa negeri termasuk Pahang.

Ribuan mangsa terkandas di rumah digenangi air beberapa meter dengan puluhan penduduk maut dan kerosakan harta benda dianggarkan berbilion ringgit.

“Pemimpin Bersatu menggunakan banjir untuk membuktikan Umno tidak kompeten, pemimpin Umno begitu juga sebaliknya. Sampai bilakah ini akan berakhir? Dalam masa rakyat terlalu mengharapkan pemimpin politik turun padang menangani kebajikan rakyat selepas bencana alam, politikus ini sibuk menghidu peluang mengeksploitasi tragedi banjir ini untuk mempengaruhi tarikh PRU,” kata Fauzi lagi.

Sebelum banjir teruk melanda minggu lalu, Ismail sudah pun dikatakan tidak cenderung mengadakan PRU awal. Malah, beliau mendapat sokongan kalangan Umno bahagian untuk terus menjadi PM sehingga tamat penggal kerajaan pada Mei 2023.

Namun ada pemimpin tertinggi Umno sendiri, pemimpin seperti Zahid mahu PRU diawalkan tetapi desakan itu lahir daripada kemenangan besar Umno pada pilihan raya negeri Melaka Okt lalu.

Namun, Fauzi berkata, dengan imej kerajaan pimpinan Ismail agak tercalar kerana isu banjir, Umno sendiri berkemungkinan mahukan PRU15 dilengahkan atau setidak-tidaknya apabila program bantuan kerajaan untuk mangsa banjir dilihat berhasil.

“Rakyat sememangnya banyak yang rasa marah terhadap kerajaan, termasuk kepada Perdana Menteri sendiri atas isu banjir ini. Namun ia mungkin simptom kegagalan satu generasi politik dan sistem penyampaian sumber waktu krisis, dan bukannya berkisar mengenai Umno dan Bersatu sahaja.

“Semua lapisan ahli politik perlu meminta maaf kepada rakyat, tanpa cuba melindungi kawan-kawan dari parti sendiri. Tambahan pula MOU antara kerajaan dengan PH sedang berjalan. Wakil rakyat PH kawasan yang teruk dilanda banjir juga bercuti ke luar negeri, bukan menteri Umno, Bersatu dan PAS sahaja,” katanya.

Sementara itu, penganalisis Azmi Hassan berpendapat kelemahan koordinasi ketika musibah banjir memberi kerugian besar kepada Ismail dan beberapa menteri dari Bersatu serta PAS.

Bagaimanapun, stigma negatif terhadap Umno amat minimum kerana menteri dari Umno tidak terlibat secara langsung dalam pengurusan bencana ini.

Oleh itu, beliau berkata desakan pemimpin tertinggi Umno untuk mengadakan PRU segera kemungkinan tidak akan berubah pada masa sama Ismail dan Bersatu dilihat cuba untuk melengah-lengahkannya.

“Umno mahukan PRU lebih awal kerana tidak mahu terkait…atau kalau terkait pun, sedikit saja stigmanya negatifnya terhadap kecekapan kerajaan (menguruskan banjir). Dalam hal ini saya lihat kaitannya lebih menjurus kepada Menteri-menteri yang kebanyakannya daripada Bersatu atau PAS atau kepimpinan Ismail sendiri,” katanya.

Apa jua keputusan diambil oleh Ismail, beliau terpaksa mengambil kira terma memorandum persefahaman beliau dengan Pakatan Harapan yang menetapkan PRU15 tidak boleh diadakan sebelum 21 Julai depan.

Tetapi pokok persoalan ialah bagaimana Ismail menangani sentimen pimpinan Umno dan Bersatu yang bercanggah selain mengambil kira kelangsungan kedudukan politik beliau sendiri dalam menentukan tarikh PRU15.

BACA JUGA :

Hati-hati !!! Ini 44 kawasan berisiko tanah runtuh di Shah Alam dan KL susulan banjir
‘Abang Viva’ yang tular dicari, usahawan mahu beri kereta baru
Hasanuddin jawab tuduhan gagal patuhi SOP

CATEGORIES