AS wajibkan kakitangan awam suntik vaksin sebelum 22 November

AS wajibkan kakitangan awam suntik vaksin sebelum 22 November

AS wajibkan kakitangan awam suntik vaksin sebelum 22 November.: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden, menegaskan semua kakitangan persekutuan mesti disuntik dua dos vaksin COVID-19 selewat-lewatnya pada 22 November ini.

Pada masa sama, pihak pemerintah sedang merangka undang-undang yang akan mewajibkan majikan dengan lebih 100 pekerja memastikan kakitangan mereka diinokulasi, atau diuji setiap minggu.

Biden minggu lalu menandatangani perintah eksekutif yang mewajibkan pekerja persekutuan yang bekerja di Cawangan Eksekutif diberi vaksin sepenuhnya, dengan beberapa pengecualian terhad.

Sebagai panduan kepada agensi persekutuan, yang disiarkan di laman sesawang persekutuan Isnin lalu, agensi pemerintah harus bergerak ‘secepat mungkin supaya pekerja mereka diberi vaksin selewat-lewatnya pada 22 November’.

AS

Pada Julai lalu, Biden berkata pekerja persekutuan harus diberi vaksin atau menghadapi ujian COVID-19 secara berkala, bersama peraturan keselamatan lain seperti wajib memakai pelitup di tempat kerja dan sekatan perjalanan rasmi kerja.

Kenaikan kadar kemasukan ke hospital dan kematian COVID-19 di AS baru-baru ini disebabkan oleh varian Delta mendorong pemerintah bertindak tegas berhubung vaksinasi, yang dianggap cara terbaik bagi melindungi ekonomi dan mengekang wabak.

Pegawai pemerintah juga sedang merangka peraturan kecemasan sementara meliputi lebih 80 juta pekerja sektor swasta yang bekerja dalam sektor perniagaan mempunyai lebih 100 pekerja.

Biden juga sudah menandatangani perintah eksekutif yang memerlukan vaksin diberi kepada jutaan pekerja kontraktor persekutuan ‘yang melakukan perniagaan dengan pemerintah persekutuan’.

Menurut perintah itu, menjelang 24 September ini, pasukan bertindak Rumah Putih akan memberi panduan baru mengenai apa yang mesti dilakukan pihak kontraktor dan siapa yang terbabit.

Sementara itu, sebilangan pakar meramalkan gelombang penularan terbaru COVID-19 di AS yang didorong oleh varian Delta akan memuncak tidak lama lagi.

Namun, mereka memberi amaran kepada semua pihak supaya tidak mudah berpuas hati selain menjangka virus itu akan menjadi sebahagian kehidupan seharian penduduk negara itu pada masa akan datang.

Angka terbaru menunjukkan purata tujuh hari kes harian kelmarin mencatat 172,000, tahap kenaikan tertinggi walaupun kadar pertumbuhannya semakin perlahan dan kes merosot di kebanyakan negeri, menurut data Covid Act Now.

Namun, lebih 1,800 orang dilaporkan maut setiap hari dan lebih 100,000 masih dirawat di hospital dengan penyakit COVID-19 yang teruk.

Ia menjadi peringatan suram mengenai cabaran yang dihadapi pihak berkuasa bagi memastikan lebih ramai penduduk AS tampil menerima suntikan vaksin dalam usaha mencegah penularan virus itu.

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/dunia/amerika/2021/09/864880/kakitangan-awam-wajib-suntik-vaksin-sebelum-22-november

BACA: Individu tak lengkap vaksin akan diarah beredar dari kawasan riadah – Bukit Aman

CATEGORIES