Apple padam aplikasi Al-Quran di China

Apple padam aplikasi Al-Quran di China.Apple telah mencabut salah satu aplikasi Al-Quran paling popular di dunia di China, berikutan permintaan dari para pegawai.

Quran Majeed boleh didapati di seluruh dunia di App Store – dan mempunyai hampir 150,000 ulasan. Ia digunakan oleh berjuta-juta orang Islam.

BBC memahami bahawa aplikasi itu dikeluarkan kerana menganjurkan teks agama haram.

Kerajaan China tidak menanggapi permintaan BBC untuk memberi komen.

Penghapusan aplikasi pertama kali diperhatikan oleh Apple Censorship – laman web yang memantau aplikasi di App Store Apple secara global.

Dalam pernyataan dari pembuat aplikasi tersebut, PDMS, syarikat itu mengatakan: “Menurut Apple, aplikasi Quran Majeed kami telah dikeluarkan dari China App store kerana menyertakan kandungan yang memerlukan dokumentasi tambahan dari pihak berkuasa China”.

“Kami berusaha menghubungi Pentadbiran Ruang Siber China dan pihak berkuasa China yang relevan untuk menyelesaikan masalah ini”.

Syarikat itu mengatakan mempunyai hampir satu juta pengguna di China.

Parti Komunis China secara rasmi mengakui Islam sebagai agama di negara ini.

Namun, China telah dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia, dan bahkan pembunuhan beramai-ramai, terhadap kumpulan etnik Uyghur yang kebanyakannya beragama Islam di Xinjiang.

Awal tahun ini BBC melaporkan bahawa imam Uyghur telah menjadi sasaran tindakan keras China di Xinjiang.

Apple enggan memberikan komen, tetapi mengarahkan BBC kepada Dasar Hak Asasi Manusia, yang menyatakan: “Kami diminta untuk mematuhi undang-undang tempatan, dan kadang-kadang ada masalah yang rumit yang mungkin kami tidak setuju dengan pemerintah.”

Apple
Walau bagaimanapun, tidak jelas apa peraturan yang telah dilanggar aplikasi ini di China. Quran Majeed mengatakan bahawa ia “dipercayai oleh lebih daripada 35 juta umat Islam di seluruh dunia”.

Bulan lalu, kedua-dua Apple dan Google membuang aplikasi pengundian taktikal yang dirancang oleh pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny yang dipenjarakan.

Pihak berkuasa Rusia telah mengancam untuk mendenda kedua-dua syarikat itu jika mereka menolak untuk menjatuhkan aplikasi itu, yang memberitahu pengguna yang dapat mencalonkan calon parti pemerintah.

China adalah salah satu pasaran terbesar Apple, dan rantaian bekalan syarikat sangat bergantung pada pembuatan China.

Ketua eksekutif Apple Tim Cook telah dituduh hipokrit dari ahli politik di AS kerana bercakap mengenai politik Amerika, tetapi tetap diam mengenai China.

Cook mengecam larangan Donald Trump terhadap tujuh negara dengan majoriti Muslim pada tahun 2017.

Namun, dia juga dituduh mematuhi pemerintah China atas penapisan – dan tidak secara terbuka mengkritiknya kerana memperlakukan minoriti Muslim.

The New York Times melaporkan awal tahun ini bahawa Apple menghapus aplikasi di China jika dianggap dilarang oleh pemerintah China. Topik yang tidak dapat dibincangkan oleh aplikasi termasuk Tiananmen Square, gerakan spiritual China Falun Gong, Dalai Lama, dan kemerdekaan untuk Tibet dan Taiwan.

Benjamin Ismail, pengarah projek di Apple Censorship, mengatakan: “Saat ini Apple sedang berubah menjadi biro penapisan Beijing.

“Mereka perlu melakukan perkara yang betul, dan kemudian menghadapi apa pun reaksi pemerintah China.”

Aplikasi agama lain yang popular, aplikasi Bible Olive Tree, juga dihapus minggu ini di China. Syarikat itu memberitahu BBC bahawa mereka telah membuang aplikasi itu sendiri.

“Olive Tree Bible Software diberitahu semasa proses tinjauan App Store bahawa kami diminta untuk memberikan izin yang menunjukkan kebenaran kami untuk menyebarkan aplikasi dengan kandungan buku atau majalah di daratan China,” kata seorang jurucakap.

“Oleh kerana kami tidak mempunyai izin dan perlu agar kemas kini aplikasi kami disetujui dan dikeluarkan kepada pelanggan, kami mengeluarkan aplikasi Alkitab kami dari App Store China.”

Pada hari Jumaat, The Mac Observer melaporkan bahawa Audible, buku audio dan perkhidmatan podcast milik Amazon, membuang aplikasinya dari kedai Apple di daratan China bulan lalu “kerana syarat izin.”

Pada hari Khamis, Microsoft mengatakan bahawa ia menutup rangkaian sosialnya, LinkedIn, di China, dengan mengatakan bahawa harus mematuhi negara China menjadi semakin mencabar.

BACA: Aduhai… TIMAH muncul ketika hampir Maulidur Rasul