Apa rasionalnya tebang 200 pokok Musang King yang sedang lebat berbuah?

Apa rasionalnya tebang 200 pokok Musang King yang sedang lebat berbuah?

Apa rasionalnya tebang 200 pokok Musang King yang sedang lebat berbuah?. Ikhlas saya katakan, saya kurang faham pertikaian pekebun durian di Raub dengan pihak berkuasa yang riuh kini. Saya tidak mahu mencari apa fasal dan sebabnya serta menyalahkan kepada mana-mana pihak.

Tetapi yang saya nak timbulkan soal kejadian itu yang sungguh menyedihkan kerana ia tidak bijaksana, suatu tindakan yang tidak menguntungkan.

Khabarnya sebanyak 200 batang pokok durian musang king yang sedang mengeluarkan buah ditebang. Alasan penebangan ialah sebagai tindakan ke atas penanamannya secara haram atas tanah milik kerajaan.

Usia pokok antara 15 hingga 17 tahun. Sempat berlaku kericuhan antara pihak pejabat hutan dengan para pekebun. Dilaporkan para pekebun ditangkap dan sedang diremen.

Itu soal mereka. Pihak berkuasa tentu mempunyai alasan konkrit untuk bertindak demikian. Tetapi menebang pokok yang sedang mengeluarkan hasil dan tunggu masa sahaja untuk ditunai (gugur), satu tindakan yang tidak bersifat cintai alam sekitar. Tidak tahu menyayangi sesuatu yang dianugerahi Allah.

Bagi saya menebang pokok-pokok yang tidak berdosa tetapi didakwa ditanam secara haram itu satu perbuatan zalim, dan dibuat dengan pemikiran yang singkat.

Secara mudah dan lebih harmoni, pokok itu dibiarkan menggugurkan buahnya terlebih dahulu, dan berikan pekebun “yang berdosa” itu menikmati hasilnya. Atau boleh dibuat petisyen di mahkamah agar buah-buah yang tidak berdosa itu dirampas, kemudian diberikan kepada fakir miskin kalau pun tidak dipawah. Tidak perlu dimusnahkan.

Kenapa kita mudah hilang petunjuk? Trims.

Sumber:

Jika Anda Terlepas: Umum buka parlimen tidak beri kesan kepada keputusan Umno