Apa akan terjadi pada bumi kalau taufan solar melanda?

Apa akan terjadi pada bumi kalau taufan solar melanda? Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) meramalkan bahawa ribut suria besar

Atau ribut geomagnet sedang menuju ke Bumi dan akan menyebabkan kerosakan bernilai trilion.

Terdapat laporan bahawa ribut suria akan merosakkan teknologi berasaskan satelit dan menyebabkan kerosakan bernilai trilion.

Apa akan terjadi pada bumi kalau taufan solar melanda?

Bagaimanapun, tiada apa-apa yang berlaku. Tetapi pernahkah anda terfikir apa yang akan berlaku jika ribut suria besar melanda Bumi?

Jika ribut suria besar melanda bumi secara langsung, seluruh planet akan menjadi gelap.

Ribut suria ialah awan gergasi plasma panas dan sinaran elektromagnet yang dipancarkan matahari apabila ia membuka lubang koronalnya. Fenomena itu dipanggil coronal mass ejection (CME).

Pada tahun 2012 apabila khabar angin tentang kiamat berada di kemuncaknya, matahari telah mengeluarkan sejumlah besar CME ke arah orbit bumi. Kami bernasib baik kerana bumi kami tidak berada di bahagian orbit yang sama, oleh itu, terlepas pukulan langsung.

Walau bagaimanapun, kami telah menerima serangan langsung pada tahun 1859 apabila suar solar membakar tiang telegraf. Pada masa itu, telegraf adalah satu-satunya teknologi yang ada di dunia. Tetapi pada tahun 2019, teknologi menjalankan seluruh planet kita. Ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian kita dan jika CME melanda kita hari ini, ia boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada yang kita bayangkan.

Dalam masa 30 minit, suar akan mencapai magnetosfera Bumi dan mencetuskan ribut geomagnet.

Sistem GPS kapal terbang akan gagal. Ribut geomagnet kemudiannya akan mengakibatkan pencairan transformer kita dan dunia akan menghadapi gangguan bekalan elektrik sepenuhnya. ATM akan berhenti berfungsi, saya tahu orang India telah mengalami ini semasa penyahtonian, tetapi ia akan berada di peringkat global.

BACA:

Hawa Rizwana pilih Hun Haqeem, habis Zizan Razak macam mana?

Nyawa pakcik ni macam kucing 7 kali terselamat dalam kemalangan ngeri, ini kisah buat ramai nak tahu