Apa akan jadi pada bumi kalau ada ‘ring’ macam planet zuhal?

Apa akan jadi pada bumi kalau ada ‘ring’ macam planet zuhal?

Jika Bumi mempunyai cincin seperti Zuhal matahari terbenam kita akan menjadi tontonan yang luar biasa.

Ia tidak mengada-ada kerana Bumi mempunyai gelang sejak lama dahulu, hasil daripada kemalangan planet yang dahsyat yang mendahului pembentukan bulan.

Apa akan jadi pada bumi kalau ada 'ring' macam planet zuhal?

Musytari…. Uranus…. Zuhal… Bumi? Malangnya, Bumi tidak masuk ke dalam senarai planet bergelang Sistem Suria. Jika ia berlaku, adakah ia masih boleh menjadi tuan rumah kehidupan?

Los Angeles di 34 Darjah utara melihat gelang yang tinggi di langit. Dalam imej ini, bayang-bayang bumi memantul pada cincin pada waktu malam.
Los Angeles pada waktu malam

Semasa Bumi masih muda, ia berkemungkinan besar mempunyai cincin serpihan batu di sekelilingnya. 4.5 bilion tahun yang lalu planet lain, Theia, melanda Bumi. Hentaman gergasi itu menghantar cincin jirim meluncur ke orbit Bumi.

Tetapi ia tidak kekal begitu lama. Serpihan berbatu tidak lama kemudian membentuk satu lagi badan angkasa – yang kini kita panggil Bulan.

Los Angeles di 34 Darjah utara melihat gelang yang tinggi di langit. Dalam imej ini, bayang-bayang bumi memantul pada cincin pada siang hari.
Los Angeles mengikut hari Imej oleh Kevin Gill di Flickr

Mempunyai cincin planet yang kelihatan di langit akan kelihatan lebih hebat daripada hanya satu batu kelabu, bukan? Mungkin. Tetapi jika planet kita mempunyai cincin yang indah seperti ini esok, kebanyakan kehidupan di Bumi mungkin tidak dapat bertahan dalam proses pengubahsuaian.

New York melihat cincin yang tinggi di atas ufuk.

New York pada siang hari
Daya tarikan graviti yang dilakukan oleh planet kita pada Bulan tidak sama di semua tempat. Ia jauh lebih kuat di sisi Bulan yang lebih dekat dengan kita.

Cincin Rio pada 23 darjah Utara akan kelihatan seperti pelangi.
Cincin Rio pada 23 darjah Utara akan kelihatan seperti pelangi.

Jarak Had Roche bergantung kepada saiz, jisim dan ketumpatan kedua-dua objek. Sebagai contoh, Matahari mengoyakkan komet yang berada dalam jarak 1.3 juta km (0.8 juta batu) daripadanya. Bumi akan mengoyakkan komet bersaiz purata dari kira-kira 18,000 km (11,185 bt) jauhnya. Bagi Bulan, had Roche ialah 9,500 km (5,900 bt).

Quito hanya beberapa batu dari Khatulistiwa, jadi cincinnya berada pada 90 darjah.
Quito hanya beberapa batu dari Khatulistiwa, jadi cincinnya berada pada 90 darjah.Cincin yang mungkin kita perolehi daripada sesuatu saiz Bulan adalah kira-kira 5,000 km (3,100 mi) lebar dan sekitar 9.5 m (31 kaki) tebal.

Singapura di 1 darjah utara melihat gelang tepat di atas kepala. Hanya 100 km melintasi gelanggang adalah sangat nipis.
Singapura di 1 darjah utara melihat gelang tepat di atas kepala.  Hanya 100 km melintasi gelanggang adalah sangat nipis.Tetapi tidak seperti cincin berais Saturnus, cincin kita tidak akan dibuat kecuali batu. Bumi terlalu dekat dengan Matahari untuk mengekalkan serpihan ais.

Cincin dari Sydney dari 34 Degrees South
Cincin dari Sydney dari 34 Degrees SouthMemandang ke langit, anda akan dapat melihat cincin ini dari Bumi pada setiap masa. Kerana kecerahan cincin, Bulan tidak kelihatan terang lagi. Itu pun jika kita masih mempunyai Bulan. Jika Bulan runtuh dan menjadi cincin kita, tidak ada yang lain untuk dilihat. Dan akan ada beberapa akibat lain.

Istanbul pada 41 darjah utara.
Istanbul pada 41 darjah utara.Cincin yang tiba-tiba memeluk Bumi akan mengganggu sistem navigasi dalaman beberapa haiwan. Jika cahaya matahari langsung tidak mencukupi menembusi cincin, ia juga akan menjejaskan fotosintesis dan bekalan oksigen kita.

Guatemala lebih dekat dengan khatulistiwa melihat cincin yang sangat tinggi di langit.
Guatemala
Dalam bayang-bayang cincin, tanpa sentuhan dari sinaran Matahari, suhu akan menjadi sangat sejuk sehingga menyebabkan kawasan berbayang di Bumi hampir tidak dapat didiami.

Iceland berhampiran bulatan artik (65 Darjah Utara) jadi cincin itu jauh, jauh ke selatan. Anda hanya akan melihat mereka di kaki langit.
Guatemala lebih dekat dengan khatulistiwa melihat cincin yang sangat tinggi di langit.Satelit komunikasi, biasanya diletakkan di sekitar khatulistiwa Bumi, akan mendapati diri mereka betul-betul di tengah-tengah ribut batu. Kami perlu mencari cara lain untuk memastikan internet terus hidup jika kami mahu terus menyiarkan swafoto di Bumi yang berdering.

Cincin New Zealand akan menjadi rendah di kaki langit. Selatan New Zealand terletak antara 41-46 darjah selatan. Negara ini akan berada dalam bayang-bayang matahari sepanjang tahun.

Iceland berhampiran bulatan artik (65 Darjah Utara) jadi cincin itu jauh, jauh ke selatan.  Anda hanya akan melihat mereka di kaki langit.Lebih baik kita berada dalam senario di mana Bumi sentiasa seperti ini. Dengan syarat kami tidak kehilangan cahaya matahari dan oksigen, kami akan berkembang dengan baik. Tetapi kita perlu membangunkan cara komunikasi lain kerana kita tidak akan dapat menghantar satelit ke orbit yang penuh dengan batu.

Cincin itu akan menimbulkan bayang-bayang yang luar biasa di planet ini.
Cincin New Zealand akan menjadi rendah di kaki langit.  Selatan New Zealand terletak antara 41-46 darjah selatan.  Negara ini akan berada dalam bayang-bayang matahari sepanjang tahun.Angkasa lepas tidak akan menjadi sempadan terakhir kita. Lingkaran berbatu di sekeliling planet ini akan menjadi semacam pagar kawat berduri orbit yang memastikan kita semua tidak berpijak. Dan, sama seperti cincin Zuhal, cincin Bumi tidak akan kekal selama-lamanya. Suatu hari mereka akan mula merasakan usia mereka dan jatuh dari langit.

Pastikan memakai topi keledar dan memandang ke langit yang sedang runtuh. Jika multiverse itu nyata, mungkin ada Bumi bergelang di suatu tempat di luar sana, dengan orang ramai di atasnya tertanya-tanya bagaimana rasanya hidup di planet tanpa cincin.

Pandangan hipotetikal ini sudah tentu telah diilhamkan oleh catatan lain di antara web. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk menyemak sumber yang lebih mendalam tentang subjek ini:

BACA:

“Banyak benda yang Shuib sorok daripada saya”, dedah bapa Sarah Raisuddin cetus tanda tanya

Dengan menaiki keretapi dari Portugal, kita boleh sampai Malaysia hanya 20 hari perjalanan yang ramai tak tahu