Anak maut digilis lori selepas kelar leher ibu

ajal

Seorang wanita warga emas maut dipercayai dikelar anak lelakinya dalam kejadian di rumah mereka di Kampung Batu 5, Jalan Jeniang, hari ini.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Adzli Abu Shah berkata pihaknya menerima laporan kejadian pada 7.30 pagi tadi dan pemeriksaan di rumah itu menemukan mayat Sarah Jon, 70, dalam keadaan terlentang di ruang tamu dengan kesan kelar sepanjang kira-kira 12.7cm pada bahagian leher.

Anak maut digilis lori selepas kelar leher ibu

“Terdapat sedikit kecederaan di tangan kanan dan telinga kiri mangsa (Sarah) dipercayai akibat dipukul dengan senjata tumpul. Kita turut menjumpai beberapa peralatan menghisap dadah dan sejumlah baki dadah di tepi pintu masuk (rumah),” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Adzli berkata, wanita berkenaan dan anak lelakinya, 31, yang mempunyai rekod masalah mental, tinggal berdua di rumah tersebut sejak 10 tahun lalu.

Beliau berkata, pihaknya percaya kejadian itu berlaku antara jam 6.30 dan 7 pagi tadi. Difahamkan anak lelaki mangsa kemudian lari ke arah Jalan Gurun-Jeniang, kira-kira 1km dari rumah tersebut sebelum maut dilanggar lori yang melalui jalan berkenaan.

Menurut Adzli, pihaknya belum menemukan senjata disyaki digunakan dalam kejadian itu namun percaya perbuatan itu menggunakan pisau tumpul. Unit Anjing Pengesan akan digerakkan untuk mencari senjata itu di sekitar kawasan rumah mangsa dan lokasi anaknya dilanggar lori.

Beliau berkata, berdasarkan maklumat awal, berlaku pertengkaran antara wanita dan anak lelakinya itu malam tadi yang dipercayai berpunca daripada desakan anaknya untuk membeli dadah.

“Hasil maklumat yang kita dapat, pertengkaran berlaku hampir setiap hari. Adik mangsa yang tinggal berdekatan rumah mangsa memaklumkan dia terdengar pertengkaran selepas Isyak malam tadi, yang dipercayai desakan anak lelakinya meminta duit bagi membeli bekalan dadah,” katanya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana kes bunuh itu dianggap selesai memandangkan anak lelaki mangsa sudah meninggal dunia dalam kemalangan. Polis akan meneruskan siasatan sekiranya terdapat maklumat baharu berkaitan kejadian itu.

“Macam saya katakan, polis mendapati tiada kesan geledah, tiada unsur samun dan tiada kecurian tetapi jika orang ramai ada maklumat lain, boleh salurkan kepada kita dan kita akan siasat,” katanya.

Beliau berkata, mayat wanita dan anak lelakinya itu dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar untuk bedah siasat.

BACA JUGA : Pekerja temui batu diselaputi ’emas’ ketika membina jalan di Sabah
Tragedi kepala air berulang lagi di Kedah

CATEGORIES